Sudah hantar Income Tax ke Belum?

View previous topic View next topic Go down

Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  ajaaja on Mon Apr 18, 2011 10:14 am

Sila ke http://pielangbikers.com/viewtopic.php?f=26&t=186

Salam,

Sebagai peringatan tarihk akhir 30 April 2011.

Jangan lupakan tanggungjawab anda kepada negara...hehehehe

Aku baru nak hantar ni - still stail lama. No e-filing for me.

Macam biasalah - Tax Refund setiap tahun! Hantar awal & lambat , tempoh refund sama jer...melainkan guna e-filing!

ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  ~»areff peace~» on Mon Apr 18, 2011 11:13 am

ajaaja wrote:
Salam,

Sebagai peringatan tarihk akhir 30 April 2011.

Jangan lupakan tanggungjawab anda kepada negara...hehehehe

Aku baru nak hantar ni - still stail lama. No e-filing for me.

Macam biasalah - Tax Refund setiap tahun! Hantar awal & lambat , tempoh refund sama jer...melainkan guna e-filing!

Hehe..
on line e-failing jer..



_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  carliph on Mon Apr 18, 2011 12:54 pm

salute LHDN... cheers

dalam masa 2 minggu dah dpt refund...

carliph
Private
Private

Posts : 15
Join date : 13/04/2011

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  ajaaja on Mon Apr 18, 2011 1:11 pm


Setahu aku,

Sesiapa yang buat efiling dan submit awal, mesti dapat refund cepat..dengan syarat refund amount tak lebih certain threshold.

Tapi kes2 aku dari dulu lain sikit sebab refund amount puratanya >RM5k, so ambil masa kata LHDN. Tapi memang ambil masa betul diaorang nih.

Dengan sebab itu aku tak buat e-filing dari dulu, walaupun masa tu dah ada kat LHDN Shah alam nak buat digital signature..

Secara puratanya, jumlah bulanan bayaran PCB aku dahulu (dulu2 masa aku kerja dengan orang) adalah RM2k++ sebulan.

Ada sesiapa yang mempunyai pengalaman yang sama? Ingat nak pakai duit cepat nak beli ezkos! hehehehehe

Waranti motor dah nak habis dah nih...hehehehehe


ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  karakking on Mon Apr 18, 2011 1:43 pm

gaji kecik je bang ....
tolak wang sara hidup utk individu + isteri, dah lepas tak payah bayar income tax. camnapun kena declare jugak, demi negara tercinta Very Happy Very Happy
Bila aku nak buat nie?? Rolling Eyes

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  gofastbit on Mon Apr 18, 2011 2:35 pm

Kesian org bujang mcm saya ni, asyik kena byr tax aje (langsung x de refund)

gofastbit
Private
Private

Posts : 30
Join date : 30/03/2011
Age : 34
Location : Telok Panglima Garang

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  Alopak Agogo on Mon Apr 18, 2011 2:53 pm

hohoho... dah buat dah... tinggal tungu cek sampai umah.... kena kutip balik apa yang dibayar utk setahun.... sapa2 x buat lagi harus la buat terutama abeyganassokmo... malas sungguh nak isi borang BE....

afro afro afro

Alopak Agogo
Private
Private

Posts : 20
Join date : 14/03/2011

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  carliph on Mon Apr 18, 2011 3:16 pm

ajaaja wrote:
Setahu aku,

Sesiapa yang buat efiling dan submit awal, mesti dapat refund cepat..dengan syarat refund amount tak lebih certain threshold.

Tapi kes2 aku dari dulu lain sikit sebab refund amount puratanya >RM5k, so ambil masa kata LHDN. Tapi memang ambil masa betul diaorang nih.

Dengan sebab itu aku tak buat e-filing dari dulu, walaupun masa tu dah ada kat LHDN Shah alam nak buat digital signature..

Secara puratanya, jumlah bulanan bayaran PCB aku dahulu (dulu2 masa aku kerja dengan orang) adalah RM2k++ sebulan.

Ada sesiapa yang mempunyai pengalaman yang sama? Ingat nak pakai duit cepat nak beli ezkos! hehehehehe

Waranti motor dah nak habis dah nih...hehehehehe


bang, ada kije kosong tak? mane tau merasa nak tolak cukai rm2k sebulan mcm abg... Smile sy pun grad accounting gak...

carliph
Private
Private

Posts : 15
Join date : 13/04/2011

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  ~»areff peace~» on Mon Apr 18, 2011 4:35 pm

karakking wrote:gaji kecik je bang ....
tolak wang sara hidup utk individu + isteri, dah lepas tak payah bayar income tax. camnapun kena declare jugak, demi negara tercinta Very Happy Very Happy
Bila aku nak buat nie?? Rolling Eyes

Byr zakat pendapatan jer lah..
rezki bertambah dan berkat..

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  ajaaja on Mon Apr 18, 2011 4:41 pm

carliph wrote:
ajaaja wrote:
Setahu aku,

Sesiapa yang buat efiling dan submit awal, mesti dapat refund cepat..dengan syarat refund amount tak lebih certain threshold.

Tapi kes2 aku dari dulu lain sikit sebab refund amount puratanya >RM5k, so ambil masa kata LHDN. Tapi memang ambil masa betul diaorang nih.

Dengan sebab itu aku tak buat e-filing dari dulu, walaupun masa tu dah ada kat LHDN Shah alam nak buat digital signature..

Secara puratanya, jumlah bulanan bayaran PCB aku dahulu (dulu2 masa aku kerja dengan orang) adalah RM2k++ sebulan.

Ada sesiapa yang mempunyai pengalaman yang sama? Ingat nak pakai duit cepat nak beli ezkos! hehehehehe

Waranti motor dah nak habis dah nih...hehehehehe


bang, ada kije kosong tak? mane tau merasa nak tolak cukai rm2k sebulan mcm abg... Smile sy pun grad accounting gak...

hehehe. Sekarang aku dah kerja sendiri "kais pagi makan pagi, kais petang makan petang", so income tax pandai2 la cover mcm mana tapi for sure gaji tak sampai macam kerja hari tu..heheheehehe


ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  ajaaja on Mon Apr 18, 2011 4:43 pm

~»areff peace~» wrote:
karakking wrote:gaji kecik je bang ....
tolak wang sara hidup utk individu + isteri, dah lepas tak payah bayar income tax. camnapun kena declare jugak, demi negara tercinta Very Happy Very Happy
Bila aku nak buat nie?? Rolling Eyes

Byr zakat pendapatan jer lah..
rezki bertambah dan berkat..

Zakat pendapatan wajib, tolak bulan2 jer potong gaji. Sonang!

ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  karakking on Tue Apr 19, 2011 8:50 am

ajaaja wrote:
bang, ada kije kosong tak? mane tau merasa nak tolak cukai rm2k sebulan mcm abg... Smile sy pun grad accounting gak...

hehehe. Sekarang aku dah kerja sendiri "kais pagi makan pagi, kais petang makan petang", so income tax pandai2 la cover mcm mana tapi for sure gaji tak sampai macam kerja hari tu..heheheehehe

[/quote]

Kerja makan gaji jadi kuli orang, mana nak kaya. kerja sendiri la boleh dan senang nak jadi kaya!!
So, abg ajaaja, ada kerja kosong tak?? Laughing Laughing
Laughing Laughing

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  ajaaja on Tue Apr 19, 2011 9:00 am

karakking wrote:

Kerja makan gaji jadi kuli orang, mana nak kaya. kerja sendiri la boleh dan senang nak jadi kaya!!
So, abg ajaaja, ada kerja kosong tak?? Laughing Laughing
Laughing Laughing

hehehe. Ada, In fact Saturday ni conduct interview....tapi tak boleh lah nak bayar gaji awok sekarang..hehehehehehe

Iklan jawatan kosong kat sini..

http://www.facebook.com/pages/Jerantut-Malaysia/TMpoint-Jerantut/193553463998338#!/notes/tmpoint-jerantut/iklan-jawatan-kosong-tmpoint/193562977330720

Dah tutup pun!



Last edited by ajaaja on Tue Apr 19, 2011 9:09 am; edited 1 time in total

ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  ajaaja on Tue Apr 19, 2011 9:09 am

carliph wrote:
ajaaja wrote:
Setahu aku,

Sesiapa yang buat efiling dan submit awal, mesti dapat refund cepat..dengan syarat refund amount tak lebih certain threshold.

Tapi kes2 aku dari dulu lain sikit sebab refund amount puratanya >RM5k, so ambil masa kata LHDN. Tapi memang ambil masa betul diaorang nih.

Dengan sebab itu aku tak buat e-filing dari dulu, walaupun masa tu dah ada kat LHDN Shah alam nak buat digital signature..

Secara puratanya, jumlah bulanan bayaran PCB aku dahulu (dulu2 masa aku kerja dengan orang) adalah RM2k++ sebulan.

Ada sesiapa yang mempunyai pengalaman yang sama? Ingat nak pakai duit cepat nak beli ezkos! hehehehehe

Waranti motor dah nak habis dah nih...hehehehehe


bang, ada kije kosong tak? mane tau merasa nak tolak cukai rm2k sebulan mcm abg... Smile sy pun grad accounting gak...

Dulu ko grad mane?

Ada professional Cert ker tak? ACCA,CIMA?

Ada seorang Director ni, dia dari dulu dok ajak aku jadi Part-time consultant syarikat dia kerja sekarang. Well known co gak, deal with MINDEF supply/manufacturer those equipments etc. Kat Shah Alam, ssbelah "U' tu lah..

Last time fee offered adalah RM8k jer sebulan, tapi kalau full time rasanya boleh dapat dalam RM9k kot sebulan. Kira dah ok tu sebab as long as your monthly pay < RM10k tak adalah kena bayar Income Tax tinggi sangat.

Kalo ko ada Professional Cert + Degree Accounting, pm utk aku bagi email aku. Nanti aku cuba forwardkan (bukan recomend) CV ko kat dia.





ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  beyo7 on Tue Apr 19, 2011 9:50 am

bagus topik nih... jgn lupe tanggungjawab anda....
Bersama membangun negara....

beyo7
Private
Private

Posts : 44
Join date : 16/03/2011
Age : 38
Location : Bandar Tasik Puteri, Rawang

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  zairie537 on Tue Apr 19, 2011 10:05 am

today jemput LHDN bukak kaunter kat opis nih haa...
klu x jemput....mmg aku x submit la income tax aku...hakhakhak...

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  rduka on Tue Apr 19, 2011 12:34 pm

Kengkawan...

Same-same la tunaikan tanggungjawab kita....
Demi negara yang tercinta....

rduka
Private
Private

Posts : 18
Join date : 11/04/2011

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  karakking on Tue Apr 19, 2011 12:35 pm

zairie537 wrote:today jemput LHDN bukak kaunter kat opis nih haa...
klu x jemput....mmg aku x submit la income tax aku...hakhakhak...

Nie blh mintak tolng abg edd uruskan!! Laughing Laughing

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  rburns on Tue Apr 19, 2011 1:08 pm

BAYAR INCOME TAX KEMUDIAN2 PUN BOLEY...
JOM PINDAH KE RUMAH BARU DULU...!!



_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  carliph on Tue Apr 19, 2011 3:41 pm

ajaaja wrote:

Dulu ko grad mane?

Ada professional Cert ker tak? ACCA,CIMA?

Ada seorang Director ni, dia dari dulu dok ajak aku jadi Part-time consultant syarikat dia kerja sekarang. Well known co gak, deal with MINDEF supply/manufacturer those equipments etc. Kat Shah Alam, ssbelah "U' tu lah..

Last time fee offered adalah RM8k jer sebulan, tapi kalau full time rasanya boleh dapat dalam RM9k kot sebulan. Kira dah ok tu sebab as long as your monthly pay < RM10k tak adalah kena bayar Income Tax tinggi sangat.

Kalo ko ada Professional Cert + Degree Accounting, pm utk aku bagi email aku. Nanti aku cuba forwardkan (bukan recomend) CV ko kat dia.


alamak bang, xdop la...baru in planning...degree accounting jer.. Wink

carliph
Private
Private

Posts : 15
Join date : 13/04/2011

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  zairie537 on Tue Apr 19, 2011 4:42 pm

sudah selesai. LHDN dtg hotel tadi...

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Sudah hantar Income Tax ke Belum?

Post  Sponsored content Today at 1:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum