Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

View previous topic View next topic Go down

Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  johari83 on Mon Apr 18, 2011 7:33 am

salam to all PB....

mohon pertolongan, pendapat dan cadangan mslh yg dihdapi jentera er6n sy ni, mslh ni berlaku ketika sy ride dri JB ke Melaka 2 hari yg lepas. ketika hendak memulakan perjalanan setelah berhenti rehat skijap di rnr yong peng, lampu oil pressure menyala n bila masuk gear 1 injin mati.. 3 kali sy masuk gear 1 tp still mati juga, kali ke-4 baru boleh masuk gear 1 itupun setelah main minyak... sy maintain ride dlm 120km/j saje coz isau sbb xtahu ape mslah nie, masa smpai umah cuba2 gak check kot2 ada kebocoran minyak tp semua ok jer. sy xsempat nk bwk ke workshop coz trpaksa terbang ke Kuching petangnya.. kot ada sesiapa leh berkongsi jika ada mslh sama cm sy sblum nk antar ke workshop, dh ready takut2 kena tipu...

johari83
Private
Private

Posts : 20
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Melaka~JB~KL

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  karakking on Mon Apr 18, 2011 8:02 am

mula check minyak hitam, cukup ke tak ...
kalau ok, sensor pun boleh jadi fault. kalau jadi lagi, bawa ler ke kawa.

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  ~»areff peace~» on Mon Apr 18, 2011 8:26 am

karakking wrote:mula check minyak hitam, cukup ke tak ...
kalau ok, sensor pun boleh jadi fault. kalau jadi lagi, bawa ler ke kawa.

Betol.. biasa sensor light tu utk kalu ada kekurangan minyak enjin (OE).
klu OE ko masih ada dan tak berkurangan.. cuba cek oil sensor..
hantar kedai yg ko biasalah..



_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  johari83 on Mon Apr 18, 2011 8:55 am

minyak itam ok bro, penuh.... tp nape bila masuk gear 1 dia punya santak agak kuat n mati? itu memang kesan2 sensor problem ke bro...

johari83
Private
Private

Posts : 20
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Melaka~JB~KL

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  ~»areff peace~» on Mon Apr 18, 2011 9:08 am

johari83 wrote:minyak itam ok bro, penuh.... tp nape bila masuk gear 1 dia punya santak agak kuat n mati? itu memang kesan2 sensor problem ke bro...

Sensor tak membenarkan enjin hidup..
sebab bila sensor dah menyala,maklumat akan dihantar kat
prosesor utk tidak membenarkan enjin hidup lepas dah dimatikan..
mungkin masa ko masuk gear 2-3 kali masa nak jln, gegaran tu
menyebabkan sensor tu dah ok semula dari mengongnye sebentar tadi..
Itu lah yang aku belajor masa kat Poli dlu..



_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  johari83 on Mon Apr 18, 2011 9:19 am

wahh teknikal tul nie areff.. ape pun Thank's Lot bro, kot merungkaikan masalah aku nie, weekend ni aku antar jentera aku nie ke kedai yg aku beli sbb msih under warranty lgi..

johari83
Private
Private

Posts : 20
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Melaka~JB~KL

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  ~»areff peace~» on Mon Apr 18, 2011 9:24 am

johari83 wrote:wahh teknikal tul nie areff.. ape pun Thank's Lot bro, kot merungkaikan masalah aku nie, weekend ni aku antar jentera aku nie ke kedai yg aku beli sbb msih under warranty lgi..


_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  WSR770 on Mon Apr 18, 2011 5:07 pm

kawan aku ada problem sama macam bro ni jugak dulu masa baru kuar er6. tapi masa tu still under warranty lah, ada 1 part (plastic) dlm bahagian tepi engine yang tak ku ketahui apekah nama menatang tu dah rosak. tapi kawan aku tu br je berangkat pi umrah kelmarin, so dia balik nanti aku tanyakan yer bro.. btw cuba tanya otai2 ferno, dorang mesti lg terror bab ni.. Laughing Laughing

WSR770
Private
Private

Posts : 40
Join date : 07/04/2011
Age : 36
Location : KL, Gombak & Betong

http://www.mybike-myride.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  johari83 on Tue Apr 19, 2011 6:52 am

WSR770 wrote:kawan aku ada problem sama macam bro ni jugak dulu masa baru kuar er6. tapi masa tu still under warranty lah, ada 1 part (plastic) dlm bahagian tepi engine yang tak ku ketahui apekah nama menatang tu dah rosak. tapi kawan aku tu br je berangkat pi umrah kelmarin, so dia balik nanti aku tanyakan yer bro.. btw cuba tanya otai2 ferno, dorang mesti lg terror bab ni.. Laughing Laughing

ok bro thanks... ape2 inform aku je.

johari83
Private
Private

Posts : 20
Join date : 05/04/2011
Age : 33
Location : Melaka~JB~KL

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  belepeng on Thu Apr 21, 2011 6:32 am

salam,,
menurut pengalaman akulh, EO ni memang akan kurang kalau kita suka bwk laju,,,,so lepas tiap kali servis bila mileage dh dekat 4000km motor aku akan menyala. So aku top up lh cket...memang ada spare pon..lepas top up cket takde masalah sensor menyala tu...dia biasanya menyala bila tengah bawak laju tiba2 brek...

belepeng
Private
Private

Posts : 1
Join date : 12/04/2011

Back to top Go down

Re: Oil Pressure Warning Light menyala, kenapa?

Post  Sponsored content Today at 1:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum