PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

View previous topic View next topic Go down

PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  abeyganahsokmo on Sun Mar 13, 2011 11:54 pm

Salam ustaz,saya pernah melihat abang ipar saya juga seorang ustaz sebelum memulakan perjalanan jauh ,sebaik sahaja beliau membaca doa,beliau menggenggam tanah dan memghembus kearah tanah tersebut.adakah ini lebih adfal ..mohon ustaz bg tunjuk ajar..


Last edited by abeytakcuak on Fri Mar 18, 2011 8:24 am; edited 1 time in total

_________________
http://farm6.static.flickr.com/5190/5633943726_e01232d7de_z.jpg

abeyganahsokmo
Sniper
Sniper

Posts : 313
Join date : 11/03/2011
Age : 40
Location : Sentul-Melaka-K.Bharu 013-2815240

http://facebook . com/ abeycuak . zoul

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  luncai on Mon Mar 14, 2011 10:19 am

askum my prenn,

ckp pasal doa ni aku nak share sikit la... dari pengalaman ayah aku dari zaman muda lg dia amal, smpai la ke aku and adik beradik, dan sampai ke cucu.

ayah aku dulu,zaman era70 an hingga 80 an, ayah aku pun main motor gak...tapi zaman tu terkenal dgn scrambler atau motor cross...jenis yg suka main lompat2 pastu terbang tinggi dgn motor. cuma masa tu takda track mcm skrg... so nak jd kan citer... dia jatuh masa tgh duk lompat sbb masa landing tayar depan dia jatuh dulu. so kalau ikut adat masa jatuh tu dah patah kaki...cuma dia cedera sikit2 je... tp dia ada amalkan satu ayat, aku taip bahasa melayu la.. bahasa arab tak reti..

subhanallah walhamdullillah wala'ilaha'illallah allah huakbar, walauhaulawala khuatailla billah hil azim.. " maaf la kalau ada sbutan yg salah.. minta yg lebih afdal perbetulkan...

berdasarkan ayat yg aku amalkan ni, masa aku jatuh kat cameron dulu, mujur takda yg serius. termasuk aku penah kemalangan keta, pada dasar keta, dah total lost. aku cuma luka tang dahi,dan jahit 6 jarum.wife aku pun baru jer kmlangan kereta bulan lepas kat AMJ alor gajah ..keta hancur depan. alhamdullillah takda kecederaan pada isteri aku. kalau ada salah tolong perbetulakn...

Very Happy

luncai
Specialist
Specialist

Posts : 161
Join date : 13/03/2011
Age : 33
Location : melaka

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  ustaz er6 on Mon Mar 14, 2011 2:14 pm

abeytakcuak wrote:Salam ustaz,saya pernah melihat abang ipar saya juga seorang ustaz sebelum memulakan perjalanan jauh ,sebaik sahaja beliau membaca doa,beliau menggenggam tanah dan memghembus kearah tanah tersebut.adakah ini lebih adfal ..mohon ustaz bg tunjuk ajar..
membaca doa sblm naik kenderaan cukup sekadar baca doanya shj(bismillahi majreha wamursaha)itu doa yg pendek dan ada yg pnjg..tak perlu gengam tanah..kemungkinan apa yg abg ipar abey lakukan itu adalah doa diperlindungkan dr musuh yg berniat jahat pd kita(kisahnya sblm Rasullulah berhijrah keMekah yg ketika mana org mushrikin mekah kepung rumah dan cuba bunuh Rasulullah)nak tahu lbh lanjut nnti kita temu sok kat burak...wallahua'lam... Cool Cool

ustaz er6
Army Corps of Religion
Army Corps of Religion

Posts : 102
Join date : 13/03/2011
Age : 45
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  ustaz er6 on Mon Mar 14, 2011 2:18 pm

luncai wrote:askum my prenn,

ckp pasal doa ni aku nak share sikit la... dari pengalaman ayah aku dari zaman muda lg dia amal, smpai la ke aku and adik beradik, dan sampai ke cucu.

ayah aku dulu,zaman era70 an hingga 80 an, ayah aku pun main motor gak...tapi zaman tu terkenal dgn scrambler atau motor cross...jenis yg suka main lompat2 pastu terbang tinggi dgn motor. cuma masa tu takda track mcm skrg... so nak jd kan citer... dia jatuh masa tgh duk lompat sbb masa landing tayar depan dia jatuh dulu. so kalau ikut adat masa jatuh tu dah patah kaki...cuma dia cedera sikit2 je... tp dia ada amalkan satu ayat, aku taip bahasa melayu la.. bahasa arab tak reti..

subhanallah walhamdullillah wala'ilaha'illallah allah huakbar, walauhaulawala khuatailla billah hil azim.. " maaf la kalau ada sbutan yg salah.. minta yg lebih afdal perbetulkan...

berdasarkan ayat yg aku amalkan ni, masa aku jatuh kat cameron dulu, mujur takda yg serius. termasuk aku penah kemalangan keta, pada dasar keta, dah total lost. aku cuma luka tang dahi,dan jahit 6 jarum.wife aku pun baru jer kmlangan kereta bulan lepas kat AMJ alor gajah ..keta hancur depan. alhamdullillah takda kecederaan pada isteri aku. kalau ada salah tolong perbetulakn...

Very Happy
fadilat membaca doa sblm mulakan pjalanan bnyk kelebihannya..antaranya jauh dr kecelakaan pd kita,family,kenderaan dipelihara dr rosak dan sebagainya...klu nak leper n trn badan lbh pun bacalah wpun sekadar basmallah...cubalah..hehe Cool Cool

ustaz er6
Army Corps of Religion
Army Corps of Religion

Posts : 102
Join date : 13/03/2011
Age : 45
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  tuah on Thu Mar 17, 2011 9:51 am

setuju..bismillah pon afhdal...janji bergantung harap pada ALLAH,bukan pada ayat....ayat tidak memberi kesan.

tuah
Private
Private

Posts : 15
Join date : 17/03/2011
Age : 33
Location : PJ,Kelana Jaya,Melaka

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  ustaz er6 on Thu Mar 17, 2011 11:04 am

tuah wrote:setuju..bismillah pon afhdal...janji bergantung harap pada ALLAH,bukan pada ayat....ayat tidak memberi kesan.
ayat jugak memberi kesan..Firman Allah..apabila dibaca ayat2 ku bertambah iman mereka... Cool Cool

ustaz er6
Army Corps of Religion
Army Corps of Religion

Posts : 102
Join date : 13/03/2011
Age : 45
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  tuah on Thu Mar 17, 2011 1:00 pm

ohh..maksud saya...bukan bergantung pada ayat....itu maksud tak memberi kesan.

kalau sperti ayat ustaz cakap tuh, saya setuju

tuah
Private
Private

Posts : 15
Join date : 17/03/2011
Age : 33
Location : PJ,Kelana Jaya,Melaka

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  rburns on Mon Mar 21, 2011 11:17 am

ustaz er6 wrote:
abeytakcuak wrote:Salam ustaz,saya pernah melihat abang ipar saya juga seorang ustaz sebelum memulakan perjalanan jauh ,sebaik sahaja beliau membaca doa,beliau menggenggam tanah dan memghembus kearah tanah tersebut.adakah ini lebih adfal ..mohon ustaz bg tunjuk ajar..
membaca doa sblm naik kenderaan cukup sekadar baca doanya shj(bismillahi majreha wamursaha)itu doa yg pendek dan ada yg pnjg..tak perlu gengam tanah..kemungkinan apa yg abg ipar abey lakukan itu adalah doa diperlindungkan dr musuh yg berniat jahat pd kita(kisahnya sblm Rasullulah berhijrah keMekah yg ketika mana org mushrikin mekah kepung rumah dan cuba bunuh Rasulullah)nak tahu lbh lanjut nnti kita temu sok kat burak...wallahua'lam... Cool Cool

Doa yg dibacakan ialah surah Yasin ayat 9
Ayat ini banyak digunakan dalam seni ilmu orang melayu...

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  ~»areff peace~» on Fri Mar 25, 2011 9:06 am

luncai wrote:askum my prenn,

ckp pasal doa ni aku nak share sikit la... dari pengalaman ayah aku dari zaman muda lg dia amal, smpai la ke aku and adik beradik, dan sampai ke cucu.

ayah aku dulu,zaman era70 an hingga 80 an, ayah aku pun main motor gak...tapi zaman tu terkenal dgn scrambler atau motor cross...jenis yg suka main lompat2 pastu terbang tinggi dgn motor. cuma masa tu takda track mcm skrg... so nak jd kan citer... dia jatuh masa tgh duk lompat sbb masa landing tayar depan dia jatuh dulu. so kalau ikut adat masa jatuh tu dah patah kaki...cuma dia cedera sikit2 je... tp dia ada amalkan satu ayat, aku taip bahasa melayu la.. bahasa arab tak reti..

subhanallah walhamdullillah wala'ilaha'illallah allah huakbar, walauhaulawala khuatailla billah hil azim.. " maaf la kalau ada sbutan yg salah.. minta yg lebih afdal perbetulkan...

berdasarkan ayat yg aku amalkan ni, masa aku jatuh kat cameron dulu, mujur takda yg serius. termasuk aku penah kemalangan keta, pada dasar keta, dah total lost. aku cuma luka tang dahi,dan jahit 6 jarum.wife aku pun baru jer kmlangan kereta bulan lepas kat AMJ alor gajah ..keta hancur depan. alhamdullillah takda kecederaan pada isteri aku. kalau ada salah tolong perbetulakn...

Very Happy

Baca ayat ape pon tak pa.. JANGAN YAKIN PADA AYAT YANG KO BACA TU YANG TOLONG KO..
TAPI YAKIN ALLAH YANG TOLONG KO..
bukan apa.. silap niat jatuh syirik pulak..
wallahualam..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: PERSOALAN TENTANG DOA DLM KEHIDUPAN..

Post  Sponsored content Today at 1:20 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum