Modifikasi Kereta Anda

View previous topic View next topic Go down

Modifikasi Kereta Anda

Post  ajaaja on Fri Apr 15, 2011 5:01 pm

moved http://pielangbikers.com/viewtopic.php?f=26&t=187

Salam PBs,

Jom bincang2 dan share apa2 mod yang telah dibuat ke atas kereta anda di sini.

Mods dari sudut kosmetic, engine, dalaman dll.

Mana tahu boleh share-share ilmu kat sini


ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  karakking on Fri Apr 15, 2011 5:09 pm

My jeep charokee; body lift 6 in, kasi taruk roof rack
tayar offset 1.5 in, masuk MT 32"
Pasang winch 12000 lb. Enjin masih std 2.5 cc.

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  ajaaja on Fri Apr 15, 2011 5:10 pm

karakking wrote:My jeep charokee; body lift 6 in, kasi taruk roof rack
tayar offset 1.5 in, masuk MT 32"
Pasang winch 12000 lb. Enjin masih std 2.5 cc.

Itu Charokee spare -parts senang dapat lagi ker?


ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  mie1012 on Fri Apr 15, 2011 9:22 pm

ajaaja wrote:
karakking wrote:My jeep charokee; body lift 6 in, kasi taruk roof rack
tayar offset 1.5 in, masuk MT 32"
Pasang winch 12000 lb. Enjin masih std 2.5 cc.

Itu Charokee spare -parts senang dapat lagi ker?


hehehe ni otai..sparepart xde, dia bleh bt sdirik.. Razz

mie1012
Specialist
Specialist

Posts : 159
Join date : 17/03/2011
Location : subang to kl

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  Suarez on Sun Apr 17, 2011 12:05 am

Proton saga BLM 1.3 telah ditukarkan jantungnya kepada mitsubishi mivec ck 1.6..
Sekali masuk dgn dashboard..

Suarez
Private
Private

Posts : 18
Join date : 11/04/2011
Location : shah alam - puchong

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  luncai on Sun Apr 17, 2011 12:17 am

clasic car, mini
ni zaman muda2,keta tapi still ada lg... just to share hoby.
metro A+.upgred racing kent cam 286SP,skim head bg high Compression, lighten flywheel dgn high presure clutch plate, AE piston 0.40, duplex timing chain,gear box standart ratio 3.44.carb standart HF44.

luncai
Specialist
Specialist

Posts : 161
Join date : 13/03/2011
Age : 33
Location : melaka

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  paiz#16 on Sun Apr 17, 2011 7:11 am

kalu xkeberatan, masukkan skali gambar2 kereta hasil modifikasi anda untuk tatapan umum.

boleh jgk bertukar2 idea..

_________________
Plan::Imagine::Evaluate::Liaise::Act::NobleGroup

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  poknik510 on Mon Apr 18, 2011 7:47 am

datsun 510 (fiveten)1600 twin carb...original spec..tahun 1971....sportrim ssr oldskool 3 piece.color blue nissan...kereta asia pertama yang dapat mengalahkan kereta europe pada siri pan amm air...hehehe..banggo aku miliki jentera yang sama ngan john moton the legend...hehehe(snop dog dan ijam setapak pun ada memiliki makhluk ni).gambar x boleh nak masuk...x pandai laaa...

_________________
Berilmu tanpa beramal adalah sia-sia, Beramal tanpa ilmu adalah gil!

poknik510
Sniper
Sniper

Posts : 216
Join date : 12/03/2011

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  carliph on Mon Apr 18, 2011 9:36 am

Suarez wrote:Proton saga BLM 1.3 telah ditukarkan jantungnya kepada mitsubishi mivec ck 1.6..
Sekali masuk dgn dashboard..

betul ke ni bang? BLM masuk mivec? Siap masuk dashboard? Mesti laju kan? Kereta ringan, enjin power Shocked

carliph
Private
Private

Posts : 15
Join date : 13/04/2011

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  ~»areff peace~» on Mon Apr 18, 2011 9:39 am

Suarez wrote:Proton saga BLM 1.3 telah ditukarkan jantungnya kepada mitsubishi mivec ck 1.6..
Sekali masuk dgn dashboard..

Ini mcm berapa kos bro..
mcm mn urusan jpj lak..
ganah mu niy..

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  carliph on Mon Apr 18, 2011 9:44 am

~»areff peace~» wrote:
Suarez wrote:Proton saga BLM 1.3 telah ditukarkan jantungnya kepada mitsubishi mivec ck 1.6..
Sekali masuk dgn dashboard..

Ini mcm berapa kos bro..
mcm mn urusan jpj lak..
ganah mu niy..

sy tlg jawabkan bang...

Halfcut mivec ck/cj ( mivec terbalik ) - rm6.5k-rm7k
Upah - rm1.5k-rm2k
Wear and tear - rm500-rm1.5k Wink
Enjin campro jual balik dpt la rm3k-rm5k cheers

So total campur tolak darab bahagi sume dlm rm5-rm7k gak... Surprised

JPJ xde masalah rasanye bang, dari 1.3 ke 1.6...janji suspension upgrade, brake disc upgrade, handling mantop... bounce

carliph
Private
Private

Posts : 15
Join date : 13/04/2011

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  rburns on Mon Apr 18, 2011 10:12 am

Kereta ni aku start main tahun 1998/9 dulu... waktu modifikasi dan conversion enjin Turbo kira masih baru lagik...
Masa tu sapa pakai keter ada bunyik berde'ciss' kira power la.... Cuma aku ye la time tu xder duit sangat nak main convert2 ni.. cuma bikin kete ala2 nampak hensem je la walaupun enjin standard.. eceh...!! Mula2 aku usik luar dulu xder usik dalam... Pakai rim Enkei 16' dgn adjustable suspension. Tukar plak disc brake depan belakang... Tak lama lepas tu pakai rim 17' plak.. Glamer time tu pakai rim 17' tapi tayar mahal nak mampus.. Ejos pakai 5zigen tapi ekor belakang je... Kemudian aku tukar facelift kepada model Mitsubishi Lancer Libero... Masa tu aku rasa akulah org pertama pakai body part Libero ni... barang panas baru turun dari kontena tu...! Bahagian dalam aku langsung x usik... Konon2 la dari luar kete nampak power.. tapi dalam mmg standard kapal Dulu aku ni kira 'runner' utk brg2 kedai potong ni.. Sebut je apa.. sumer aku leh carik...... Kedai2 potong sepanjang Jalan Klang Lama, Subang dgn Shah Alam tu mmg tpt mainan aku je tu... kahkahkah... Alah carik duit tambahan.. suka2 jer.....
Lama lepas tu baru aku mula tukar2 bab interior pulak.. dimulai dgn steering ori Toyota Supra, seat Evo dan bermacam2 gadget spt Timer ,additional Tachometer, AFC dan beberapa meter lain... (alah.. bagi nampak gempak je... tapi enjin standard... kahkahkah..) Sebenarnya aku mmg xmo usik enjin.. Bukan x minat tapi pasal xmo kete lebih banyak duduk workshop dari pakai sendiri.... tapi apa yg part atau brg yg aku tukar semuanya mesti original...
Tapi lama2 main keter ni boring gak... Tambah boring bila... Sentiasa risau bila nak parking keter... 3 kali keter aku kena pecah.. part2 habis kena rembat...!! Lagi satu, bila pakai suspension keras .. mulalah lenguh pinggang... kalau jalan jauh2... hahaha....!!
Pernah pakai Mitsubishi Evo 6.. import terus dari Jepun... tapi tu la pakai Evo ni... Bab nak parking tu.. hati memang sentiasa tak senang... nak tido malam pun payah... Sekali kena pecah... Seat depan belakang pun kena rembat... seb baik sempat sedar lagik... kalau x.. licin kot....!!! tinggal rangka jer... Minyak dia sendiri mau ingat la... tekan mmg syok.. tapi dia punya sedut... pergh.....!! Spare part pun mahal.... Last2.. maintain pakai Wira sampai sekarang... hahaha...

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  paiz#16 on Mon Apr 18, 2011 10:47 pm

rburns wrote:Kereta ni aku start main tahun 1998/9 dulu... waktu modifikasi dan conversion enjin Turbo kira masih baru lagik...
Masa tu sapa pakai keter ada bunyik berde'ciss' kira power la.... Cuma aku ye la time tu xder duit sangat nak main convert2 ni.. cuma bikin kete ala2 nampak hensem je la walaupun enjin standard.. eceh...!! Mula2 aku usik luar dulu xder usik dalam... Pakai rim Enkei 16' dgn adjustable suspension. Tukar plak disc brake depan belakang... Tak lama lepas tu pakai rim 17' plak.. Glamer time tu pakai rim 17' tapi tayar mahal nak mampus.. Ejos pakai 5zigen tapi ekor belakang je... Kemudian aku tukar facelift kepada model Mitsubishi Lancer Libero... Masa tu aku rasa akulah org pertama pakai body part Libero ni... barang panas baru turun dari kontena tu...! Bahagian dalam aku langsung x usik... Konon2 la dari luar kete nampak power.. tapi dalam mmg standard kapal Dulu aku ni kira 'runner' utk brg2 kedai potong ni.. Sebut je apa.. sumer aku leh carik...... Kedai2 potong sepanjang Jalan Klang Lama, Subang dgn Shah Alam tu mmg tpt mainan aku je tu... kahkahkah... Alah carik duit tambahan.. suka2 jer.....
Lama lepas tu baru aku mula tukar2 bab interior pulak.. dimulai dgn steering ori Toyota Supra, seat Evo dan bermacam2 gadget spt Timer ,additional Tachometer, AFC dan beberapa meter lain... (alah.. bagi nampak gempak je... tapi enjin standard... kahkahkah..) Sebenarnya aku mmg xmo usik enjin.. Bukan x minat tapi pasal xmo kete lebih banyak duduk workshop dari pakai sendiri.... tapi apa yg part atau brg yg aku tukar semuanya mesti original...
Tapi lama2 main keter ni boring gak... Tambah boring bila... Sentiasa risau bila nak parking keter... 3 kali keter aku kena pecah.. part2 habis kena rembat...!! Lagi satu, bila pakai suspension keras .. mulalah lenguh pinggang... kalau jalan jauh2... hahaha....!!
Pernah pakai Mitsubishi Evo 6.. import terus dari Jepun... tapi tu la pakai Evo ni... Bab nak parking tu.. hati memang sentiasa tak senang... nak tido malam pun payah... Sekali kena pecah... Seat depan belakang pun kena rembat... seb baik sempat sedar lagik... kalau x.. licin kot....!!! tinggal rangka jer... Minyak dia sendiri mau ingat la... tekan mmg syok.. tapi dia punya sedut... pergh.....!! Spare part pun mahal.... Last2.. maintain pakai Wira sampai sekarang... hahaha...

okla.. nasib baek aku xbeli lg Evo 7.

Aku menten jela kete wira aku nie.. Cool

_________________
Plan::Imagine::Evaluate::Liaise::Act::NobleGroup

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  rburns on Tue Apr 19, 2011 8:42 am

X payah la Paiz.... sakit jiwa je.. tido malam pun tak senang...
Nak gi shopping complex pun x senang....
Nak2 kawasan rumah ko tu.... keter2 aku kena pecah masa dok dkt dgn area rumah ko tu la...
Anjing pun x sempat nak menyalak, dah kena pancing dgn makanan beracun...
Tu belum anjing yg kena hayun dgn helmet sampai kepala pecah tu...
Bebaik Paiz... kawasan umah ko tu banyak budak jahat.. huhuhu....
Pelik aku derang ni... nak curik punya pasal.. emblem logo pun derang nak curik gak..
Keje malas tapi nak pakai yg gempak2... Binawe tulll....!
Tapi kalau ko nak merasa gak.. xper la.. pakai je.. Jgn sebab ada budak jahat ko tak pernah merasa pulak...
Evo 7 baru berapa.....? hehehe... tapi aku recommend go for Evo 9 la... hensem skett....!!
Tapi best woo pakai 4WD ni.... korner melekat der.....!!! Cuma... bila tayar habis, 4 sekali habis... hahaha...!
Lepas ni kalau main keter nak go for continental pulak ar.. hehehe...

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  karakking on Tue Apr 19, 2011 8:55 am

rburns wrote:X payah la Paiz.... sakit jiwa je.. tido malam pun tak senang...
Nak gi shopping complex pun x senang....
Nak2 kawasan rumah ko tu.... keter2 aku kena pecah masa dok dkt dgn area rumah ko tu la...
Anjing pun x sempat nak menyalak, dah kena pancing dgn makanan beracun...
Tu belum anjing yg kena hayun dgn helmet sampai kepala pecah tu...
Bebaik Paiz... kawasan umah ko tu banyak budak jahat.. huhuhu....
Pelik aku derang ni... nak curik punya pasal.. emblem logo pun derang nak curik gak..
Keje malas tapi nak pakai yg gempak2... Binawe tulll....!
Tapi kalau ko nak merasa gak.. xper la.. pakai je.. Jgn sebab ada budak jahat ko tak pernah merasa pulak...
Evo 7 baru berapa.....? hehehe... tapi aku recommend go for Evo 9 la... hensem skett....!!
Tapi best woo pakai 4WD ni.... korner melekat der.....!!! Cuma... bila tayar habis, 4 sekali habis... hahaha...!
Lepas ni kalau main keter nak go for continental pulak ar.. hehehe...

Best dgr citer2 evo 7 nie, nak beli tak mampu la pulak!! tongue tongue

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  ajaaja on Tue Apr 19, 2011 8:58 am

rburns wrote:X payah la Paiz.... sakit jiwa je.. tido malam pun tak senang...
Nak gi shopping complex pun x senang....
Nak2 kawasan rumah ko tu.... keter2 aku kena pecah masa dok dkt dgn area rumah ko tu la...
Anjing pun x sempat nak menyalak, dah kena pancing dgn makanan beracun...
Tu belum anjing yg kena hayun dgn helmet sampai kepala pecah tu...
Bebaik Paiz... kawasan umah ko tu banyak budak jahat.. huhuhu....
Pelik aku derang ni... nak curik punya pasal.. emblem logo pun derang nak curik gak..
Keje malas tapi nak pakai yg gempak2... Binawe tulll....!
Tapi kalau ko nak merasa gak.. xper la.. pakai je.. Jgn sebab ada budak jahat ko tak pernah merasa pulak...
Evo 7 baru berapa.....? hehehe... tapi aku recommend go for Evo 9 la... hensem skett....!!
Tapi best woo pakai 4WD ni.... korner melekat der.....!!! Cuma... bila tayar habis, 4 sekali habis... hahaha...!
Lepas ni kalau main keter nak go for continental pulak ar.. hehehe...

Bercerita padal Evo ni, korang ada join group mana2 tak?


ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  rburns on Tue Apr 19, 2011 9:16 am

Evo dah takde bang.... kini pakai Proton Wira je.... kahkahkah...!!

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  ajaaja on Tue Apr 19, 2011 9:51 am

rburns wrote:Evo dah takde bang.... kini pakai Proton Wira je.... kahkahkah...!!

hehe. Ok.

Aku join2 group2 Evo dan honda Type R since 2002 lagi..

Tu yang tanya group mana tuh, mana tahu pernah jumpa tapi tak perasan.

ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Modifikasi Kereta Anda

Post  Sponsored content Today at 1:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum