Kenapa korang bawak moto besar ye?

View previous topic View next topic Go down

Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  mike on Tue Apr 12, 2011 10:51 pm

moved http://pielangbikers.com/viewtopic.php?f=26&t=195

Masa launching PB sempat sembang dgn ustaz er6..apa lagi kalo bukan crite mengorner.
Tgh2 sembang tu buat saya teringat balik sebab saya nak bawak moto besa ni.
Sebab asalnya nak rasa power jentera ni & mampu kawal dengan teknik yg betul.
Cuma bila dah bercampur gaul dgn bikers ni, dah mula sronok berkawan.
rata2 ikut resmi padi, maken hupgrade makin tunduk (kes muto tonggek laa ni Laughing)
xde laa newbie mcm saye ni diperleceh atau ditinggalkan terpontang-panting.
Last2 x kira laa had laju kebangsaan atau corner tegak pon...yg penting saya & kita happy!!! Very Happy

Korang pulak, dlm byk2 kenderaan.. apesal lak bawak muto besa ni?

p.s.: Trima kasih ustaz atas nasihat "Ikut kemampuan diri.." Wink


Last edited by mike on Wed Apr 20, 2011 9:15 pm; edited 1 time in total

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  geekmy on Wed Apr 13, 2011 12:30 am

Saya memang minat motorsikal berkuasa tinggi ni dari kecik lagi (zaman zaman tengok Mike Doohan kat TV). Memang berangan2 sejak umur saya 10 tahun nak pakai motor besar satu hari nanti. Tapi lepas cuba macam macam motor, saya rasa saya sebenarnye minat Sports Touring. Maka belilah ER6 ni sebab dikatakan beginner-friendly. Memang beginner-friendly pun. Very Happy

Sebab saya secara ringkas: Memang minat gila.

_________________

Blog • Facebook • Twitter • 017 662 0813

geekmy
Sniper
Sniper

Posts : 38
Join date : 17/03/2011
Age : 34
Location : USJ

http://www.firdouss.com/

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  karakking on Wed Apr 13, 2011 8:10 am

saya mmg memerlukan ...
buat commute hari2 sejauh 160 km sahaja pergi balik. Naik EX5, naik LC naik Shaddow, rasa kesian kat moto (bukan kesian kat saya!!).
Last2 beli la moto nie, jimat la 40 minit sehari. Lagi pun balik2 lewat mlm sedikit confident! Very Happy

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  ustaz er6 on Wed Apr 13, 2011 8:36 am

saya lak suka mtr besar sebab selera pun besar...tengok tang tyr yg besar tu bila bergolek ambik coner pehhh terseksa jiwa...hehe Cool Cool Cool

ustaz er6
Army Corps of Religion
Army Corps of Religion

Posts : 102
Join date : 13/03/2011
Age : 45
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  mel_blackgold on Wed Apr 13, 2011 1:15 pm

kenapa pakai motor cc besar?

1- jarak rumah-tempat kerja agak jauh...70km (2 way)...klo EX5 sure sakit bontot..pulak klo dok top speed 100km/j sure lg cepat luruh enjin...
2- Selesa....balik rumah dah xpenat sgt...wife pun x ngamuk..hehehe.. Razz
3- Cepat...klo berani pulas minyak sampai 180km/j, sure dlm 15 min samp KLCC ke Bangi....heheh Very Happy
4- Org rumah pun minat SBK ni....apa lg dah dpt "greenlight", jgn sia2kan peluang....

mel_blackgold
Private
Private

Posts : 11
Join date : 05/04/2011
Age : 32
Location : Sg Merab

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  Nightfury on Wed Apr 13, 2011 4:11 pm


1. wa plak mmg minat bw moto xkire dekat ke, jauh ke, hujan ke, panas ke tp kapcai je la mase tu, pastu slalu lari
roadblock sbb moto xbyr cukai jalan...... syok oooo lari roadblock....
2. kini dgn er6 tidak lg, sbb wa amalkan pemanduan berhemah...... ikut nasihat otai2...patuhi undang2.....
3. bini bg beli...

Nightfury
Private
Private

Posts : 40
Join date : 11/04/2011
Age : 33
Location : Batu Caves

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  ~»areff peace~» on Wed Apr 13, 2011 5:07 pm

Saye suke pada kuasanye...
sbb tu kuasa tinggi..



_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  armancbr on Wed Apr 13, 2011 6:19 pm

alasan yg sama dgn bikers lain...minat drp kecik lagi...alhamdulillah org rumah pn minat jgk...mula2 survey motor dulu nk amek Aprilia 250 je tp org rmh tak bagi amek...die suh amek yg 600cc trus...tersenyum smpai telinga la bila org rmh bagi greenlight cmtu...

armancbr
Private
Private

Posts : 46
Join date : 13/04/2011
Age : 33
Location : Bentong

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  yed on Wed Apr 13, 2011 8:42 pm

Sbb kenapa x ambik kapcai sbb takut underpower kat highway utk gi keja tetiap hari tu je...Satu lagi kurang jem & x yah byr tol..

yed
Private
Private

Posts : 48
Join date : 16/03/2011
Age : 42
Location : Bangi/Seri Kembangan - KL - patah balik

http://tinyurl.com/TMProduct

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  obvios on Wed Apr 13, 2011 8:44 pm

sebab bini suh beli...
bole balik tiap2 mggu katanya..

obvios
Private
Private

Posts : 17
Join date : 13/04/2011
Location : Gumbunk

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  poknik510 on Thu Apr 14, 2011 2:48 pm

hehehe..hehe mcm 2..hahaha..aku pulak masa dulu2 x mimpi nak naik motot besar nih...x terpikir pun..mungkin masa tu x mampu....tp aku dah kena racun cap tengkorak dengan salah seorang ahli dalam pb ni..terus terseksa jiwa dan raga...tu aku beli motot besar nih...walaupun skrg nampak kecil2 jerr motot er6 aku tuh...tp er6 ni kira besar jugaklah kalau nak dibandingkan ngan z250..hehehehe...

_________________
Berilmu tanpa beramal adalah sia-sia, Beramal tanpa ilmu adalah gil!

poknik510
Sniper
Sniper

Posts : 216
Join date : 12/03/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  ajaaja on Thu Apr 14, 2011 3:18 pm


Aku beli motor ni sebab tayar dia besar banyak dari tayar skuter aku dulu.

So, riding tu rasa selamat sikit la + tak rasa ride tayar kete sorong

ajaaja
Specialist
Specialist

Posts : 108
Join date : 30/03/2011
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2 0193308887

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  edd on Fri Apr 15, 2011 6:37 am

sbb minat dan keperluan

edd
Private First Class
Private First Class

Posts : 97
Join date : 16/03/2011
Age : 42
Location : RAWang

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  flamiyoes on Fri Apr 15, 2011 9:07 am

Good thread... tokonang den.. hehehe

masa saya form 5 kat sebuah skolah di balik pulau, ada abang Dewan Selera tu satu hari dia bawak TZM (time tuu TZM kire power lahhhh huhuhu).. so berjalan dari asrama perempuan ke kelas, mmg laa melintas tmpt park keter motor belakang dewan tu.. aku hari2 asyik belek ajer motor tu.. mmg jatuh hati lah dgn big bike trus time tu...

seterus nya mmg teringin nak amik mtor tonggek, tp tokonangkan handlenya terlock kat tank kalo nak belok2 kalo bwk slow seksa laa jugak huhuhu.. solution: Naked BIke. so mula2 bertahun2 jugak lah bercadang nak amik Blade... tp duk baca komen x best ajer psl NAZA ni... soo tawar ati lak.. but still mencari naked bike yg ada faktor WOW dan affordable. my bike memenuhi ciri2 tu.. huhuhu

kesimpulannya, aku bermotor beso sbb minat dr zmn sekolah.. dan aku amat bersyukur sbb berpeluang memiliki sebuah.. sbb ada jugak wanita2 yg minat tp terpaksa melupakan minat tu sejak berkerjaya, sejak berkahwin.. so, aku bersyukur aku tidak mcm tu.. hope x jd mcm tu.. huhuhu

sbb biler ada motor beso ni.. aku leh kenal ramai kawan dan bleh g ride sesama.. mmg best... sampai balik kg pon dgn motor kalo cuaca cun dan kalo adik aku x menumpang...

flamiyoes
Private First Class
Private First Class

Posts : 83
Join date : 22/03/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  zairie537 on Fri Apr 15, 2011 11:00 am

kenapa beli moto
praktikal, kos murah utk commute g keje

kenapa beli moto besar
gataii nak tambah utang!! nafsu la sumer nih.... dulu x mampu byr, mampu tgk je lah.
sekang dah bleh byr bulan2, takkan nak tengok lagi...beli je laa.
dah tentu minat dari kecik...nak kedekut ngn diri sendiri buat apa...kahkahkahkah!!

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  geekmy on Fri Apr 15, 2011 12:53 pm

zairie537 wrote:kenapa beli moto
praktikal, kos murah utk commute g keje

kenapa beli moto besar
gataii nak tambah utang!! nafsu la sumer nih.... dulu x mampu byr, mampu tgk je lah.
sekang dah bleh byr bulan2, takkan nak tengok lagi...beli je laa.
dah tentu minat dari kecik...nak kedekut ngn diri sendiri buat apa...kahkahkahkah!!

Jawapan yang sungguh ikhlas. Saya suka Very Happy

_________________

Blog • Facebook • Twitter • 017 662 0813

geekmy
Sniper
Sniper

Posts : 38
Join date : 17/03/2011
Age : 34
Location : USJ

http://www.firdouss.com/

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  erry on Fri Apr 15, 2011 7:58 pm

Sng cite same lah dgn korang sume mnat dri kcik muto beso.. Cool Cool
klu bwak 4 roda ku jnis cpat jemu..hikhikhik...klu muto mmg snyum m'manjang... Smile Smile

erry
Specialist
Specialist

Posts : 127
Join date : 17/03/2011
Age : 30
Location : desa petaling-s.alam-n9

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  acoustic_energy on Fri Apr 15, 2011 8:20 pm

pertama: senang nak buat penghantaran business part time aku
kedua : bole pakai fullface nolan atau arai
ketiga : bole pakai riding boot,glovee dan jacket rjays
ke empat : bole pakai fullsuit spyke
ke lima : bolen layan awana dan karak
ke enam : ramai aweks minat naik moto macam niy....kakakaka..... Very Happy Very Happy

_________________
www.wellnessshops.net

acoustic_energy
Sniper
Sniper

Posts : 145
Join date : 11/03/2011
Age : 47
Location : PJ>KL>PJ

http://www.wellnessshops.net

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  rburns on Fri Apr 15, 2011 9:29 pm

erry wrote:Sng cite same lah dgn korang sume mnat dri kcik muto beso.. Cool Cool
klu bwak 4 roda ku jnis cpat jemu..hikhikhik...klu muto mmg snyum m'manjang... Smile Smile
kalau roda 4 awek dok jauh2.... kalau roda 2 awek dok dekat2... barulah x boring...

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa korang bawak moto besar ye?

Post  Sponsored content Today at 1:17 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum