Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  karakking on Thu Mar 31, 2011 12:56 pm

utk makluman semua, abg wak kita nie rapat dengan kawan2 unit pencegahan tu ... Kastam Bikers! he he ... so info boleh pakai lerrr...

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  ~»areff peace~» on Thu Mar 31, 2011 5:46 pm

karakking wrote:utk makluman semua, abg wak kita nie rapat dengan kawan2 unit pencegahan tu ... Kastam Bikers! he he ... so info boleh pakai lerrr...



ke?

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  madct on Thu Mar 31, 2011 7:15 pm

Peerrgghh....... susah jugak nak beli motor singapore ni ........

Majukan lah industry motorbike kita...... hehehe....

madct
Private
Private

Posts : 18
Join date : 17/03/2011
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  wajaviva on Sat Apr 02, 2011 7:36 am

bukan susah......tp memang tak payah beli.....belilah barangan buatan m'sia.... Laughing

wajaviva
Private
Private

Posts : 27
Join date : 16/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  madct on Sat Apr 02, 2011 9:19 am

wajaviva wrote:bukan susah......tp memang tak payah beli.....belilah barangan buatan m'sia.... Laughing

Ehhhhh..... malaysia dah ada buat superbike...? Tukang pasang, ade la..... hehehe...

madct
Private
Private

Posts : 18
Join date : 17/03/2011
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  wattaddos95 on Mon Apr 04, 2011 7:20 am

Tujuan kerajaan Malaysia buat cam ni adalah untuk tidak menjadikan Malaysia Ni "Dumpung Place", n menjaga
pasaran moto2 malaysia.....kalo x...welly, chear, mok, dan yg seangkatannyer gulung tikar la.... Laughing Laughing Laughing Laughing

wattaddos95
Private
Private

Posts : 26
Join date : 29/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  rburns on Mon Apr 04, 2011 11:27 am

wattaddos95 wrote:Tujuan kerajaan Malaysia buat cam ni adalah untuk tidak menjadikan Malaysia Ni "Dumpung Place", n menjaga
pasaran moto2 malaysia.....kalo x...welly, chear, mok, dan yg seangkatannyer gulung tikar la.... Laughing Laughing Laughing Laughing
Sebenarnya.. tujuannya ialah untuk menjaga pungutan cukai atas kenderaan import yang masuk ke Malaysia...

Pembetulan bagi definisi MITI.. sebenarnya MITI stands for Ministry of International Trade and Industry atau Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industry.

Jika bercakap mengenai AP (Import Permit) sebenarnya ia terbahagi kepada 4 bahagian:
1. AP Kenderaan
2. AP Besi
3. AP Barangan Keperluan
4. AP Barangan Duaguna

Bagi AP Kenderaan, secara umumnya permit ini dikeluarkan untuk pengimport kenderaan berlesen.
Namun, permit ini masih boleh dikeluarkan untuk kegunaan persendirian dengan beberapa syarat:-
1. Pelajar Malaysia yang belajar diluar negara,
2. Warganegara Malaysia yang bekerja diluar negara, dan
3. Ahli Parlimen dan ADUN

Walau bagaimanapun, permit ini hanya boleh dimiliki sekali sahaja dalam seumur hidup dan beberapa syarat perlu dipenuhi sebelum membawa kenderaan ini masuk ke Malaysia dan tetap dikenakan cukai oleh pihak kastam. Cukainya bergantung kepada jenis dan nilai kenderaan tersebut. Satu lagi, kenderaan tersebut tidak boleh dijual dalam masa 2 tahun dari tarikh AP dikeluarkan. Harap maklum.

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  madct on Mon Apr 04, 2011 1:51 pm

Bagus juga kita ada orang yg dapat bagi info yg terang dan jelas.......

Terbaik.......

madct
Private
Private

Posts : 18
Join date : 17/03/2011
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  Sponsored content Today at 4:44 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum