HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

View previous topic View next topic Go down

HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  naguib888 on Mon Apr 11, 2011 10:42 pm

Salam buat semua PB'ers...

Apa pendapat tentang kedua dua jenis motor ini? Yang saya tahu Kawasaki bergerak dengan 2 silinder dan Honda pula 1 silinder. Kalau dibandingkan dari segi rekabentuknya, nampak seperti Honda lebih menarik. Tapi dari sgi keupayaan masing masing, agaknya mana satu yang lebih efisien dari segi kelajuan, kendalian, penyelenggaraandan jimat minyak?

Guys, any wise opinions?

naguib888
Private
Private

Posts: 5
Join date: 11/04/2011
Location: Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  luncai on Tue Apr 12, 2011 6:50 am

pendapat sposen sy,baik ke arah kawasaki 2 silinder.

luncai
Specialist
Specialist

Posts: 161
Join date: 13/03/2011
Age: 31
Location: melaka

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  karakking on Tue Apr 12, 2011 8:19 am

Mod, tlg pindah ... ke tempat yg sesuai - no hal

Entah ler, rasa2nya dua lebih elok dari satu! kan burn kan? Very Happy Very Happy
Full spec tak tgk lag. At least boleh compare hp. Very Happy

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts: 335
Join date: 16/03/2011
Age: 42
Location: Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  ~»areff peace~» on Tue Apr 12, 2011 9:13 am

Dah move dah..
Tak per.. besa ah.. ore baru..
move at Technical (general biking)

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts: 1088
Join date: 16/03/2011
Location: TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  ~»areff peace~» on Tue Apr 12, 2011 10:27 am

naguib888 wrote:Salam buat semua PB'ers...

Apa pendapat tentang kedua dua jenis motor ini? Yang saya tahu Kawasaki bergerak dengan 2 silinder dan Honda pula 1 silinder. Kalau dibandingkan dari segi rekabentuknya, nampak seperti Honda lebih menarik. Tapi dari sgi keupayaan masing masing, agaknya mana satu yang lebih efisien dari segi kelajuan, kendalian, penyelenggaraandan jimat minyak?

Guys, any wise opinions?

Bro.. aku plk cadangkan..
cbr mmg cantek.. tapi cbr 250 mmg ada problem..
tak kiralah ko bawak laju ke pelan ker..
mmg tgh ada problem..
sume muto tu dah kuar tapi masuk blk
kat woksop..
jd ko pikir2kan..
wat masa niy klu ko nak amik cbr jugak..
tggu diorg setel proble tu dlu..
peace..

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts: 1088
Join date: 16/03/2011
Location: TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  geekmy on Wed Apr 13, 2011 11:37 am

Pada pandangan saya, dua silinder lagi best dari satu silinder. Biarlah apa orang nak cakap tongue

_________________

Blog • Facebook • Twitter • 017 662 0813

geekmy
Sniper
Sniper

Posts: 38
Join date: 17/03/2011
Age: 32
Location: USJ

http://www.firdouss.com/

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  rashidi on Wed Apr 13, 2011 3:06 pm

geekmy wrote:Pada pandangan saya, dua silinder lagi best dari satu silinder. Biarlah apa orang nak cakap tongue

lagi banyak selinder lagi baik dan 4 silinder lagi baik... geek

_________________
Akan ku jelajahi keseluruhan Negara Gajah Putih, berkumpulan atau bersaorangan...
PJR 3161 One and Only ER6 with Vance & Hines Exhaust in malaya.

rashidi
Commanding Officer
Commanding Officer

Posts: 207
Join date: 13/03/2011
Age: 50
Location: Ampang/KLCC/Ampang

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  geekmy on Wed Apr 13, 2011 3:32 pm

rashidi wrote:
geekmy wrote:Pada pandangan saya, dua silinder lagi best dari satu silinder. Biarlah apa orang nak cakap tongue

lagi banyak selinder lagi baik dan 4 silinder lagi baik... geek

Jangan lah En. Rashidi. Saya lemah sikit dengar 4-inline punya bunyik Razz Oh Z1000SX bila nak capai~

_________________

Blog • Facebook • Twitter • 017 662 0813

geekmy
Sniper
Sniper

Posts: 38
Join date: 17/03/2011
Age: 32
Location: USJ

http://www.firdouss.com/

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  armancbr on Wed Apr 13, 2011 6:06 pm

bergantung kpd kemahuan kita...klu nk rupa yg cun amek la CBR...klu nk speed amek Ninja...
klu tgk dlm youtube topspeed CBR cuma 165km/h tapi Ninja boleh cecah 190 km/h...jauh perbezaan speed tu...

armancbr
Private
Private

Posts: 46
Join date: 13/04/2011
Age: 31
Location: Bentong

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  carliph on Thu Apr 14, 2011 7:59 am

~»areff peace~» wrote:
naguib888 wrote:Salam buat semua PB'ers...

Apa pendapat tentang kedua dua jenis motor ini? Yang saya tahu Kawasaki bergerak dengan 2 silinder dan Honda pula 1 silinder. Kalau dibandingkan dari segi rekabentuknya, nampak seperti Honda lebih menarik. Tapi dari sgi keupayaan masing masing, agaknya mana satu yang lebih efisien dari segi kelajuan, kendalian, penyelenggaraandan jimat minyak?

Guys, any wise opinions?

Bro.. aku plk cadangkan..
cbr mmg cantek.. tapi cbr 250 mmg ada problem..
tak kiralah ko bawak laju ke pelan ker..
mmg tgh ada problem..
sume muto tu dah kuar tapi masuk blk
kat woksop..
jd ko pikir2kan..
wat masa niy klu ko nak amik cbr jugak..
tggu diorg setel proble tu dlu..
peace..

ape prob dia tu bang? tau ke? mcm teruk jer... Neutral

rasa2nye mmd 2 silinder lg baik dr 1, tp tgk ducati, aprillia byk gak buat moto single silinder CC besar...power tuh... Wink

carliph
Private
Private

Posts: 15
Join date: 13/04/2011

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  ~»areff peace~» on Thu Apr 14, 2011 8:50 am

carliph wrote:
~»areff peace~» wrote:
naguib888 wrote:Salam buat semua PB'ers...

Apa pendapat tentang kedua dua jenis motor ini? Yang saya tahu Kawasaki bergerak dengan 2 silinder dan Honda pula 1 silinder. Kalau dibandingkan dari segi rekabentuknya, nampak seperti Honda lebih menarik. Tapi dari sgi keupayaan masing masing, agaknya mana satu yang lebih efisien dari segi kelajuan, kendalian, penyelenggaraandan jimat minyak?

Guys, any wise opinions?

Bro.. aku plk cadangkan..
cbr mmg cantek.. tapi cbr 250 mmg ada problem..
tak kiralah ko bawak laju ke pelan ker..
mmg tgh ada problem..
sume muto tu dah kuar tapi masuk blk
kat woksop..
jd ko pikir2kan..
wat masa niy klu ko nak amik cbr jugak..
tggu diorg setel proble tu dlu..
peace..

ape prob dia tu bang? tau ke? mcm teruk jer... Neutral

rasa2nye mmd 2 silinder lg baik dr 1, tp tgk ducati, aprillia byk gak buat moto single silinder CC besar...power tuh... Wink

acoustic_energy wrote:ada nampak!...tapi bukan kat jalan..tapi kat worshop..kena bedah... -Smile




_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts: 1088
Join date: 16/03/2011
Location: TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  ~»areff peace~» on Thu Apr 14, 2011 8:53 am

carliph wrote:
~»areff peace~» wrote:
naguib888 wrote:Salam buat semua PB'ers...

Apa pendapat tentang kedua dua jenis motor ini? Yang saya tahu Kawasaki bergerak dengan 2 silinder dan Honda pula 1 silinder. Kalau dibandingkan dari segi rekabentuknya, nampak seperti Honda lebih menarik. Tapi dari sgi keupayaan masing masing, agaknya mana satu yang lebih efisien dari segi kelajuan, kendalian, penyelenggaraandan jimat minyak?

Guys, any wise opinions?

Bro.. aku plk cadangkan..
cbr mmg cantek.. tapi cbr 250 mmg ada problem..
tak kiralah ko bawak laju ke pelan ker..
mmg tgh ada problem..
sume muto tu dah kuar tapi masuk blk
kat woksop..
jd ko pikir2kan..
wat masa niy klu ko nak amik cbr jugak..
tggu diorg setel proble tu dlu..
peace..

ape prob dia tu bang? tau ke? mcm teruk jer... Neutral

rasa2nye mmd 2 silinder lg baik dr 1, tp tgk ducati, aprillia byk gak buat moto single silinder CC besar...power tuh... Wink

acoustic_energy wrote:ada nampak!...tapi bukan kat jalan..tapi kat worshop..kena bedah... -Smile




_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts: 1088
Join date: 16/03/2011
Location: TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  ~»areff peace~» on Thu Apr 14, 2011 8:57 am


_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts: 1088
Join date: 16/03/2011
Location: TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  carliph on Fri Apr 15, 2011 10:43 am

perghhh parah weiii... silent

carliph
Private
Private

Posts: 15
Join date: 13/04/2011

Back to top Go down

Re: HONDA CBR 250R vs KAWASAKI NINJA 250 SE

Post  geekmy on Fri Apr 15, 2011 12:55 pm

Uh, kalau dah sampai tahap open-heart surgery ni dah kira parah ni. Ninja 250 SE pun paling bangang VDS sensor je. Tu terus tukar kat kawa HQ time dalam warranty terus settle.

_________________

Blog • Facebook • Twitter • 017 662 0813

geekmy
Sniper
Sniper

Posts: 38
Join date: 17/03/2011
Age: 32
Location: USJ

http://www.firdouss.com/

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum