Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  abeyganahsokmo on Sat Mar 12, 2011 7:21 pm

Boleh bro broyoll share kan pengalaman dari hari pertama proses memiliki r1 tersebut..?



Last edited by abeytakcuak on Wed Mar 16, 2011 6:29 pm; edited 3 times in total

abeyganahsokmo
Sniper
Sniper

Posts : 313
Join date : 11/03/2011
Age : 40
Location : Sentul-Melaka-K.Bharu 013-2815240

http://facebook . com/ abeycuak . zoul

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  izzy on Sat Mar 12, 2011 11:54 pm

laju tuuuuuu!

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  zairie537 on Mon Mar 14, 2011 11:41 am

mohon tunjuk ajar...
klu ada masa, bleh la disharekan pengalaman:
1) mmbeli secara sah
2) mmbeli secara "asal aku dpt beli"....

sejujurnya, ingin kumiliki motorsikal berkuasa tinggi yang lebih tinggi. apakan daya, nilai ringgitku tak tinggi2...

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  broyoll on Tue Mar 15, 2011 10:47 pm

insyaallah akan dikongsi dlm ms terdekat..
tgh mengumpul dokumen sbgai bukti motor aku beli sah dr segi undang2..

broyoll
Private
Private

Posts : 4
Join date : 15/03/2011
Location : sentul

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  zairie537 on Wed Mar 16, 2011 8:03 am

broyoll wrote:insyaallah akan dikongsi dlm ms terdekat..
tgh mengumpul dokumen sbgai bukti motor aku beli sah dr segi undang2..

gracias!! kumpul jgn tak kumpul....

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  poknik510 on Wed Mar 16, 2011 11:11 am

elok laa...kita share pengalaman beli moto sing...(bukan motor mersing yek).....

poknik510
Sniper
Sniper

Posts : 216
Join date : 12/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  zairie537 on Wed Mar 16, 2011 11:22 am

Razz Razz Razz

kelas la poknik..

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  mangj on Wed Mar 16, 2011 1:19 pm

zairie537 wrote:mohon tunjuk ajar...
klu ada masa, bleh la disharekan pengalaman:
1) mmbeli secara sah
2) mmbeli secara "asal aku dpt beli"....

sejujurnya, ingin kumiliki motorsikal berkuasa tinggi yang lebih tinggi. apakan daya, nilai ringgitku tak tinggi2...

ataupon aku yg tak cukup tinggi.... Laughing

mangj
Specialist
Specialist

Posts : 117
Join date : 15/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  zairie537 on Wed Mar 16, 2011 2:30 pm

mangj wrote:
zairie537 wrote:mohon tunjuk ajar...
klu ada masa, bleh la disharekan pengalaman:
1) mmbeli secara sah
2) mmbeli secara "asal aku dpt beli"....

sejujurnya, ingin kumiliki motorsikal berkuasa tinggi yang lebih tinggi. apakan daya, nilai ringgitku tak tinggi2...

ataupon aku yg tak cukup tinggi.... Laughing


lol!
itu pun yer jugakkk........

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  ustazganu on Wed Mar 16, 2011 3:42 pm

kalau tak cukup tinggi, tak cukup duit... ada pilihan lagi nak pakai R1,



pocketbike... R1!


RM1000 sahaja.... lailailai!

ustazganu
Army Corps of Religion
Army Corps of Religion

Posts : 45
Join date : 16/03/2011
Age : 41
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

http://drfazdi.blogspot.com

Back to top Go down

r1 spore

Post  broyoll on Wed Mar 16, 2011 5:23 pm

sebelum beli perkara penting kena cek adalah:

1) road tax masih hidup dan masih blh renew
- aku dah confirm dgn lta motoring spore (mcm jpj kat malaysia la ni), kalau status masih blh renew road tax maknanya motor tu coe masih hidup dan masih blh diguna atas jalan raya
- untuk semak kena buka laman web www.onemotoring.com.sg....klik 'roadtax calculator' di bahagian sblh kanan laman web..buat carian guna no plate..kalau motor ok,result akan kuar bila roadtax tamat (masih hidup) dan berapa sd utk renew roadtax baru..

2) coe kena hidup lg
- kalau nak selamat biar coe hidup sekurang2nya lima tahun sbb kos renew coe lebih kurang rm2k-3k
- untuk semak coe hidup ke tak, buka laman web yg sama, klik lta e-services (non login)..clik renew coe..masukkan id(no ic pemilik motor,no plate motor dan tempoh utk renew (cth 10 thn)..clik 'i agree'..result akan kuar ic pemilik,no plate dan bila tarikh tamat coe..

3) motor takde saman polis singapore
- utk semak kena gi laman web police singapore..cariannya agak panjang..letih aku nak tulis disini..

4) kalau semua dah ok,motor pun condition ok,blh beli la motor tu kot..

lepas beli,perkara yg perlu dibuat adalah:

1) buat insurance yg blh cover dr spore,malaysia hingga hadyai (hanya third insurance je yg ade)
- utk buat insurance ni, perlu ade permit international driving
- utk buat permit international driving kena ade lesen,tak kisah lesen b2 ke,d ke atau b..just pergi ke jpj,isi borang, bw gambar pasport 1 keping dan salinan ic dan duit rm150..gi kaunter jpj dan proses ambil masa plg lama dlm setengah jam..siap la permit international driving tu..
- kemukakan permit international driving lesen tu yg original kepada dealer dan bayaran dlm rm1400 (bergantung usia motor dan umur rider - lagi lama usia motor dan lagi muda rider, lagi mahal insurance third party ni.
- dealer akan proses guna alamat owner baru menetap di spore (seolah owner baru kerja kat spore la ni)..cover note akan terus dapat dan polisi akan di pos di alamat spore..

2) buat pertukaran hak milik
- utk tukar hak milik,kena guna ic original (sblm ni ic photostat colour pun takpe,tp thn ni dah tak blh)-kena ambil risiko la pos ic original..kalau kurang yakin gi sendiri ke spore..
- dealer akan buat pertukaran hak milik guna alamat owner baru menetap di spore (seolah owner baru kerja kat spore)..
- sekiranya proses ni berjaya, lta motoring akan keluarkan certificate of transfer (dlm bentuk kertas a4 letterhead lta motoring 3 page)..dlm tu ada name owner baru dan alamat di spore serta butir2 motor yg dibeli

3) semak semula dlm web www.onemotoring.com.sg..buat carian semula seperti renew coe..kalau tranfer pemilik tu berjaya..result akan keluar ic owner baru,no plate dan bila coe tamat...

note; coe ni mcm lesen/kebenaran bawa motor tu di atas jalan raya..aku blh tunjukkan dokumen2 yg telah aku dapat bg mengesahkan motor yang aku beli ni ok dr segi undang2..setahu aku polis dan jpj tak kacau..cuma kastam je kacau..buat masa ni kastam hanya tgk keta jer..sepatutnya kenderaan spore yang masuk ke malaysia hanya dibenarkan 3 bulan shj..

pklah,gua cau dulu...


broyoll
Private
Private

Posts : 4
Join date : 15/03/2011
Location : sentul

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  mike on Thu Mar 17, 2011 7:57 pm

aiyoyo bace jek pon dah complicated Shocked confused

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  nizam_upm on Thu Mar 17, 2011 8:31 pm

memang pening n leceh woo.. Mad Mad Mad

_________________
Four wheels move the body.. Two wheels move the soul..
Four wheels is transportation.. Two wheels is an attitude..
FACEBOOK - Nizam Baharom
BB Pin - 236310A1

nizam_upm
Sniper
Sniper

Posts : 250
Join date : 11/03/2011
Age : 33
Location : Kajang, Selangor

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  zairie537 on Fri Mar 18, 2011 8:55 am

Terbaik!!! mcm pembentangan kertas kerja undang2 sah kemasukan kenderaan asing dlm mesyuarat kabinet!!

pada hemat patik, bab nak transfer hakmilik - guna IC ori tu je yg kurang yakin. kalau urusan transfer bleh buat sehari (pd ari sabtu ke), bleh je pedesup ke spore...

yg lain2 tu, standard laa....itu la kot 'harga' yg perlu kita bayar tu moto yg lebih murah 30-50k dr harga malaysia.

ok...start mengushar!!

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  madct on Fri Mar 18, 2011 10:58 am

Peerrgghhh.... detail... bagus ni..... ada org yg boleh bagi info.....
Tapi..... kena beli secara cash, kan....? Mana boleh nak cari loan kat sana.....

Kira nya si pembeli beralamat di s'pore...... dan bekerja di s'pore....
Tapi , sebenarnya berada di m'sia....... kat s'pore tu hanya utk official use jer la, kan..?

Memang.... mana2 kenderaan yg plate asing hanya di benarkan berada di malaysia selama tiga bulan sahaja pada satu2 masa....
Ingat tak kastam tgh cari kenderaan mewah dari langkawi yg keluar ke tanah besar melebihi 3 bulan.....

madct
Private
Private

Posts : 18
Join date : 17/03/2011
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  ~»areff peace~» on Fri Mar 18, 2011 12:14 pm

Suatu ketika dulu aku penah guna Honda MBX125 masa time belajar dulu..
bila kena tahan polis rodblok, dia tanya international lesen..
so maknenye kita cuma perlu mohon international lesen jer ah ek..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  rburns on Wed Mar 23, 2011 5:35 pm

satu soalan.....
adakah international license 'valid' di negara sendiri....?!!
ni kena tanya BY86 nih...

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  ~»areff peace~» on Fri Mar 25, 2011 7:51 am

Ada sesapa yg nak beli muto Spore lagi ker..
menarik niy..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  mike on Mon Mar 28, 2011 9:34 pm

rburns wrote:satu soalan.....
adakah international license 'valid' di negara sendiri....?!!
ni kena tanya BY86 nih...

sepatutnya valid.
sedangkan kalo lesen Msia pon valid di semua negara komanwel, cuma kna ada translation..

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  wattaddos95 on Tue Mar 29, 2011 8:06 am

Untuk pengetahuan semua

Kerajaan Malaysia TIDAK pernah mengeluarkan AP untuk ASEAN COUNTRY
Jadi sebarang pembelian kenderaan dari Singapore, Thailan, Brunai,Indonesia, adalah tidak sah......Sepanjang sy menyertai Kelab MOtosiakal Kastam selangor ....Telah banyak motosikal singapore yg mereka rampas....yg kena tahan dan denda sbnyk rm 5k......Semua kenderaan Singapore/Thailand yg di beli oleh rakyat malaysia adalah menyalahi undang2 Malaysia.....Untuk lebih menyakin kan tuan2 sekelian...eloklah pergi kemana mana pejabat kastam seluruh malaysia......dan tanyakan pada mereka mengenai pembeliaan kenderaan dari Singapore....
Fikirlah sebelum melabur wang yg banyak...jangan nanti untung secupak rugi segantang...

wattaddos95
Private
Private

Posts : 26
Join date : 29/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  karakking on Tue Mar 29, 2011 8:10 am

wattaddos95 wrote:Untuk pengetahuan semua

Kerajaan Malaysia TIDAK pernah mengeluarkan AP untuk ASEAN COUNTRY
Jadi sebarang pembelian kenderaan dari Singapore, Thailan, Brunai,Indonesia, adalah tidak sah......Sepanjang sy menyertai Kelab MOtosiakal Kastam selangor ....Telah banyak motosikal singapore yg mereka rampas....yg kena tahan dan denda sbnyk rm 5k......Semua kenderaan Singapore/Thailand yg di beli oleh rakyat malaysia adalah menyalahi undang2 Malaysia.....Untuk lebih menyakin kan tuan2 sekelian...eloklah pergi kemana mana pejabat kastam seluruh malaysia......dan tanyakan pada mereka mengenai pembeliaan kenderaan dari Singapore....
Fikirlah sebelum melabur wang yg banyak...jangan nanti untung secupak rugi segantang...

Yea betul, sebenarnya hanya sah utk tinggal di malaysia utk 3 bulan sahaja. Bukan dari polis or JPJ dari kastam!! Rolling Eyes Rolling Eyes

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  adly80 on Tue Mar 29, 2011 9:10 am

karakking wrote:
wattaddos95 wrote:Untuk pengetahuan semua

Kerajaan Malaysia TIDAK pernah mengeluarkan AP untuk ASEAN COUNTRY
Jadi sebarang pembelian kenderaan dari Singapore, Thailan, Brunai,Indonesia, adalah tidak sah......Sepanjang sy menyertai Kelab MOtosiakal Kastam selangor ....Telah banyak motosikal singapore yg mereka rampas....yg kena tahan dan denda sbnyk rm 5k......Semua kenderaan Singapore/Thailand yg di beli oleh rakyat malaysia adalah menyalahi undang2 Malaysia.....Untuk lebih menyakin kan tuan2 sekelian...eloklah pergi kemana mana pejabat kastam seluruh malaysia......dan tanyakan pada mereka mengenai pembeliaan kenderaan dari Singapore....
Fikirlah sebelum melabur wang yg banyak...jangan nanti untung secupak rugi segantang...

Yea betul, sebenarnya hanya sah utk tinggal di malaysia utk 3 bulan sahaja. Bukan dari polis or JPJ dari kastam!! Rolling Eyes Rolling Eyes

Katakan lepas dah 3 bulan berada di Malaysia, kene masuk Singapore blk..pastu kita masuk blk ke Malaysia lg 3 bulan..klau wat cam tu kira halal ker..?? Rolling Eyes

_________________
I hate chicken strips.. No No

H/P: 0192020907
BBPIN: 22E98216

adly80
Sergeant
Sergeant

Posts : 315
Join date : 10/03/2011
Age : 36
Location : Gombak

http://pielangbikers.forumms.net

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  madct on Tue Mar 29, 2011 1:52 pm

adly80 wrote:
karakking wrote:
wattaddos95 wrote:Untuk pengetahuan semua

Kerajaan Malaysia TIDAK pernah mengeluarkan AP untuk ASEAN COUNTRY
Jadi sebarang pembelian kenderaan dari Singapore, Thailan, Brunai,Indonesia, adalah tidak sah......Sepanjang sy menyertai Kelab MOtosiakal Kastam selangor ....Telah banyak motosikal singapore yg mereka rampas....yg kena tahan dan denda sbnyk rm 5k......Semua kenderaan Singapore/Thailand yg di beli oleh rakyat malaysia adalah menyalahi undang2 Malaysia.....Untuk lebih menyakin kan tuan2 sekelian...eloklah pergi kemana mana pejabat kastam seluruh malaysia......dan tanyakan pada mereka mengenai pembeliaan kenderaan dari Singapore....
Fikirlah sebelum melabur wang yg banyak...jangan nanti untung secupak rugi segantang...

Yea betul, sebenarnya hanya sah utk tinggal di malaysia utk 3 bulan sahaja. Bukan dari polis or JPJ dari kastam!! Rolling Eyes Rolling Eyes

Katakan lepas dah 3 bulan berada di Malaysia, kene masuk Singapore blk..pastu kita masuk blk ke Malaysia lg 3 bulan..klau wat cam tu kira halal ker..?? Rolling Eyes

Perkara boleh masuk 3 bulan saja dalam setahun , rasa nya terpakai juga untuk kenderaan yg di beli dari kawasan bebas cukai....... spt langkawi.... kenderaan mewah yg di beli dari sana dgn harga yg murah , hanya boleh berada di tanah besar malaysia selama 3 bulan dalam setahun......

Baru2 ni kan ada kecoh kastam cari kereta mewah yg keluar dari langkawi melebihi 3 bulan..... ada yang dah 5 tahun keluar........... samada akan kena rampas atau kena denda.....
Baru2 ni mereka dapat kesan satu kereta mewah yg hanya di simpan dalam garage..... takut nak bawak keluar la tu...
Betul tak statement ni....? Hehehe.....

madct
Private
Private

Posts : 18
Join date : 17/03/2011
Location : Batu Pahat

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  ~»areff peace~» on Wed Mar 30, 2011 4:21 pm

wattaddos95 wrote:Untuk pengetahuan semua

Kerajaan Malaysia TIDAK pernah mengeluarkan AP untuk ASEAN COUNTRY
Jadi sebarang pembelian kenderaan dari Singapore, Thailan, Brunai,Indonesia, adalah tidak sah......Sepanjang sy menyertai Kelab MOtosiakal Kastam selangor ....Telah banyak motosikal singapore yg mereka rampas....yg kena tahan dan denda sbnyk rm 5k......Semua kenderaan Singapore/Thailand yg di beli oleh rakyat malaysia adalah menyalahi undang2 Malaysia.....Untuk lebih menyakin kan tuan2 sekelian...eloklah pergi kemana mana pejabat kastam seluruh malaysia......dan tanyakan pada mereka mengenai pembeliaan kenderaan dari Singapore....
Fikirlah sebelum melabur wang yg banyak...jangan nanti untung secupak rugi segantang...


_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  wattaddos95 on Thu Mar 31, 2011 10:19 am

Langkawi n Simgapore adelah berbeza....Langkawi adalah sebahagian malaysia....Yg boleh bawak kat Semenanjung selama 3 bulan tu adalah penduduk Langkawi....tp lps 3 bulan di kena masuk balik ke Langkawi....Ini boleh di buat dlm setahun. Kalau kita du kat semenanjun boleh beli keta langkawi..tp kena la pakai alamat langkawi...lps 3 bulan kena masuk balik Langkawi.

Yang kes Kenderaan Singapore (kereta/motor).....Rakyat Malaysia boleh beli kenderaan Singapore....kerajaan Singapore x der masaalah....asalkan document cukup bg pihak Singapore.....Lepas beli kita nk bawak masuk Malaysia kena lalu kat Kastam....Kastam akan tanya mana AP. AP ni hanya boleh diperolihi d MITI (kementrian perdagangan)....Kalo x der AP..maka kastam akan rampas kenderaan tersebut.....pembeli akan ditahan dan dikompaun sebanyak rm 5,000.00 atau sekiranya di bawa kemahkamah maka dendanya ada lah 20kali harga kenderaan tersebut. Kalau kita pegi ke kementerian perdagangan dan nk mintak AP...lupakan saja....AP hanya di keluarkan pada i). Pelajar yg belajar di luarnegara.....ii) pekerja yg bekerja di luar negara.... iii) Syarikat pengimpot kenderaan....Kalau kita saje2 nk mintak AP sbb nk beli kenderaan Singapore....LUPERKAN.

Kes motor singapore yg berlambak2 kat malaysia ceritanya cam ni...

Rakyat Singapore adalah digalakkan melupuskan kenderaan selepas 5tahun....kenderaan yg lebih 5 tahun tp jika masih hendak di gunakan maka insyuren nya terlalu tinggi....boleh mencapai 500%. Jadi mereka terpaksa melupuskan kenderaan tersebut....dan membeli kenderaan baru yg mana kenderaan baru tersebut akan diberi rebet.oleh kerajan mereka...dh la motor dia orang murah....dapat ribet pulak...Jadi lebih menguntungkankalu dia orang lupuskan kenderaan tersebut.....

Jadi...dengan kesempatan ini ada satu sendikit di Jb buat bisnes dengan membeli kenderaan ni dan jual di Malaysia......Caranya.....Sendikit ni akan menghubungi rakyat singapore nk nak jual kenderaan yg dh dilupuskan dengan harga yg amat murah.....rakyat singapore ni akan bawak masuk Malaysia kenderaan ni..dn jual pada sendikit.....

Sendikit ni akan membuat document palsu (Document asal telah di ambil oleh kerajan Singapore.)...Dan jual pada kita....Pernah terjadi pada seorang kawan sy yg beli moto Singapore....selepas beli beliau pegi Singapore ...Semasa nak melepasi kastam Singapore...dia kenatahan oleh kastam Singapore.....Kesalahannya adalah memiliki motosikal yg telah tidak ujud di Singapore. Beliau kena tahan semalam dn di denda sebanyak 2,500.00sing...motor kena rampas.

Yg beli moto Singapore n duk Kat Malaysia......Kastam malaysia sentiasa mengadakan operasi mencari kereta/moto singapore......maklumat yg saya terima dari kastam...sesiapa yg boleh memberi maklumat hingga tertangkapnyer kenderaan singapore...maka pemberi maklumat tu akan memperolihi 10% dari harga lelong kenderaan tersebut....sbb tu dia orang yg beli moto s,pore ni akan bertempiaran lari kalau nampak skuad pencegah kastam.....mengapa dia org lari?......sbb mereka tau mereka beli secara haram.

SEcara logiknye....Kalau benarlah moto singapore boleh digunakan secara sah dn didaftarkan di Malaysia maka x kan ada kedai2 motosikal sbk di malaysia...nk wat aper beli R1 70/80k..sedangkan kalu beli mtr singapore cumer 30/40 k saja....Pikir2kan lah....Wassallam.

wattaddos95
Private
Private

Posts : 26
Join date : 29/03/2011

Back to top Go down

Re: Pengalaman membeli R1 '99 S'pore by...Broyoll

Post  Sponsored content Today at 4:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum