kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

View previous topic View next topic Go down

kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  karakking on Thu Mar 31, 2011 8:52 am

Kadang kala kita rasa insuran nie membebankan, tapi bila dah kena pada batang hidung sendiri baru sendiri tau!!
Insuran sebenarnya mengalihkan risiko diri/harta kita kepada sesuatu yg mampu di kawal dgn kos minimum. Jadi kalau apa2 yg terjadi, risiko tersebut dapat di tanggung.
Bermulanya insuran adalah seperti main kutu ... satu tabung (sharing) diwujukan utk kepentingan bersama tetapi wang tersebut tidak diberi kepada ahli secara total;

Contohnya; kutipan wang sebanyak rm10 setiap rider sebelum ke Lumut. jumlah moto 80, total kutipan rm10X80 = rm800.
Dalam perjalanan, tiba2 kemalangan (bukan di minta) or moto rosak. Kos sewa lori ke KL rm300 dan kos baikpulih rm300. Duit di bayar kepada rakan tadi!
Dalam hal ini, penunggang akan merasa dirinya tidak pening sekurang-kurangnya duit lori dan baiki moto dah lepas!!

What say you? Dengan wang rm10, bebanan kewangan anda berkurang!! Malahan, dapat membantu rakan pula! Patutkah kita mulakan for every ride pie'lang??



karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  rburns on Thu Mar 31, 2011 9:06 am

Aku sokong Rizal...!!
Setiap kali ride leh bayar insurans kat leader. Rm5 pun dah cukup...
Kalau x jadi apa2... duit boleh masuk tabung ke.. buat amal jariah ker..
Atau kalau xnak.. pulangkan balik ker... ikut persetujuan ramai la..
Tapi terpikir gak.. kalau group yg tak ramai ni senang nak manage..
kalau dah reramai nanti.. banyak lak 'cengkadak' masing2... kahkahkah...

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  ~»areff peace~» on Thu Mar 31, 2011 10:01 am

Maksud korang.. nak collect tuk PieLang ker..
kira yuran khairat lah ni ya..
Elok amik poll..
psl wit wit niy.. kang jd kes lak..
yg faham, ok tak pe.. yg kureng faham niy..
yg susah sikit tuk di fahamkan..
Ada fakta, ada kebenaran, ada perjanjian..
ada suara ramai dah lah..
prosit jer..
Pendapat nasik lemak dua bungkus..
(dua baru balance..)
hehe..
peace..




Last edited by ~»areff peace~» on Fri Apr 01, 2011 1:28 pm; edited 1 time in total

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  mangj on Fri Apr 01, 2011 10:09 am

Sokong...
Sapa yg tak nak, apa nak buat... kira tak ada insuran la...
Apa2 jadik, toksah claim...

mangj
Specialist
Specialist

Posts : 117
Join date : 15/03/2011

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  karakking on Fri Apr 01, 2011 1:21 pm

mangj wrote:Sokong...
Sapa yg tak nak, apa nak buat... kira tak ada insuran la...
Apa2 jadik, toksah claim...

Alaa ... moto besar ribu2 boleh beli, ini rm10 (katakan) pun takkan berkira sangat? Kalau susah sangat, kembalikan semula wang sekiranya tiada apa2 yg terjadi kepada semua org.
bounce bounce bounce

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  ~»areff peace~» on Fri Apr 01, 2011 1:29 pm

karakking wrote:
mangj wrote:Sokong...
Sapa yg tak nak, apa nak buat... kira tak ada insuran la...
Apa2 jadik, toksah claim...

Alaa ... moto besar ribu2 boleh beli, ini rm10 (katakan) pun takkan berkira sangat? Kalau susah sangat, kembalikan semula wang sekiranya tiada apa2 yg terjadi kepada semua org.
bounce bounce bounce

Wokey.. cadangan bule diusulkan..
MOD.. please take note..
hehe.. siyus niy woi..



_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  zairie537 on Fri Apr 01, 2011 3:30 pm

sokong!!!
kita PB guna pendekatan mudah....

"ndak?? bak seploh..."
"x ndak? tada hal...tp, jgn ngungkit plak yer....."

"dah ready sumer??"
"ON THE BIKE!!!!"

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  karakking on Fri Apr 01, 2011 3:51 pm

zairie537 wrote:sokong!!!
kita PB guna pendekatan mudah....

"ndak?? bak seploh..."
"x ndak? tada hal...tp, jgn ngungkit plak yer....."

"dah ready sumer??"
"ON THE BIKE!!!!"

Pendekatan nie payah kalau dah sekali ride. Kang jadi apa2 kesian pulok!!
Bak sini 10, nnti lepas ride aku pulang kalau x de apa!! Twisted Evil Twisted Evil

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  mangj on Fri Apr 01, 2011 11:37 pm

karakking wrote:
zairie537 wrote:sokong!!!
kita PB guna pendekatan mudah....

"ndak?? bak seploh..."
"x ndak? tada hal...tp, jgn ngungkit plak yer....."

"dah ready sumer??"
"ON THE BIKE!!!!"

Pendekatan nie payah kalau dah sekali ride. Kang jadi apa2 kesian pulok!!
Bak sini 10, nnti lepas ride aku pulang kalau x de apa!! Twisted Evil Twisted Evil

Cantek gak... Organizer akan bagi balik lepas rides kalu takder apa-apa....
Kena bagi balik gak... kalu nak masuk tabung, Xnak aku....
Sebabbbbb..... aku tunggu 1AG... cyclops Shocked Mad Laughing drunken

mangj
Specialist
Specialist

Posts : 117
Join date : 15/03/2011

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  ~»areff peace~» on Sat Apr 02, 2011 4:37 pm

karakking wrote:
zairie537 wrote:sokong!!!
kita PB guna pendekatan mudah....

"ndak?? bak seploh..."
"x ndak? tada hal...tp, jgn ngungkit plak yer....."

"dah ready sumer??"
"ON THE BIKE!!!!"

Pendekatan nie payah kalau dah sekali ride. Kang jadi apa2 kesian pulok!!
Bak sini 10, nnti lepas ride aku pulang kalau x de apa!! Twisted Evil Twisted Evil


_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  zairie537 on Tue Apr 05, 2011 8:52 am

betul2...agree!!!
klu xde pape..kita pulang semula...

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  rburns on Tue Apr 05, 2011 9:09 am

Kalau ride tu 3 org je nak collect jugak ker...? kehkehkeh...!!
Apa kata.... RM10 tu utk setahun...? Xyah collect2 lagi dah....
Setiap kali ride rasmi, tuan tanah ride akan pegang duit tu...
Kalau xder apa2... pulang balik kat tok ketua..
Kang.. asal nak ride je collect. abis ride pulang balik..

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  karakking on Wed Apr 06, 2011 9:49 am

rburns wrote:Kalau ride tu 3 org je nak collect jugak ker...? kehkehkeh...!!
Apa kata.... RM10 tu utk setahun...? Xyah collect2 lagi dah....
Setiap kali ride rasmi, tuan tanah ride akan pegang duit tu...
Kalau xder apa2... pulang balik kat tok ketua..
Kang.. asal nak ride je collect. abis ride pulang balik..

Boleh gak diusulkan semasa pelancaran nanti, kira macam tabung 'ride' ler. Camnapun kena decision dari semua ahli nie!

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  ~»areff peace~» on Thu Apr 07, 2011 5:22 pm

Perkara-perkara yang berbangkit mcm ni..
cadangan2 yang menarik mcm niy..
usul2 yang membina mcm ni..
kita bule wat mesyuarat masa
perasman PieLang nanti..
ok tak..

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  karakking on Tue Apr 12, 2011 8:56 am

Bila dah terjadi pada rakan kita masa ride ke Lumut tempoh hari apa rasa tuan2?
Nasib menyebelahi rider sebab ada rakan yg pakai pick up. Ride besar2 boleh ler ada rescue standby, tp kalau ride santai2?
Mari kita tulis nama atas batu, sertai tabung breakdown pielang! Very Happy Very Happy

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  rburns on Tue Apr 12, 2011 9:36 am

karakking wrote:Bila dah terjadi pada rakan kita masa ride ke Lumut tempoh hari apa rasa tuan2?
Nasib menyebelahi rider sebab ada rakan yg pakai pick up. Ride besar2 boleh ler ada rescue standby, tp kalau ride santai2?
Mari kita tulis nama atas batu, sertai tabung breakdown pielang! Very Happy Very Happy
Ha betul tu rizal... Bila time tak kena... Rm10 pun nak berkira......
Tapi bila dah kena kat batang idung sendiri... RM100 pun sanggup bayar....
Abis takkan nak tinggalkan moto tgh2 jalan pastu gi carik rescue...?
Kang ada yg sejarah kawan kita 'Mark' berulang kembali....
Balik2... moto dah takder... hahahaha..
Aku sokong tabung 'breakdown'...!!!

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  ~»areff peace~» on Wed Apr 13, 2011 10:11 am

rburns wrote:
karakking wrote:Bila dah terjadi pada rakan kita masa ride ke Lumut tempoh hari apa rasa tuan2?
Nasib menyebelahi rider sebab ada rakan yg pakai pick up. Ride besar2 boleh ler ada rescue standby, tp kalau ride santai2?
Mari kita tulis nama atas batu, sertai tabung breakdown pielang! Very Happy Very Happy
Ha betul tu rizal... Bila time tak kena... Rm10 pun nak berkira......
Tapi bila dah kena kat batang idung sendiri... RM100 pun sanggup bayar....
Abis takkan nak tinggalkan moto tgh2 jalan pastu gi carik rescue...?
Kang ada yg sejarah kawan kita 'Mark' berulang kembali....
Balik2... moto dah takder... hahahaha..
Aku sokong tabung 'breakdown'...!!!


_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: kepentingan insuran, tak kira lah insuran apa pun!!

Post  Sponsored content Today at 1:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum