bagaimana utk menghilangkan stress anda

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  karakking on Tue Mar 22, 2011 9:15 am

Stress adalah satu penyakit 'moden' yg banyak membelengui diri seseorang. Bagaimanakah anda menghilangkan stress anda? Luangkan masa dgn hobby anda?? atau adakah cara lain. Mari kita bincang2kan kearah kecerian minda yg lebih baik. Basketball Basketball

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  izzy on Tue Mar 22, 2011 2:05 pm

sy punya solution senang? start engine layan karak! hilanglah smue nya. p/s nak layan klawang tak power lagiiii lol

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  NCJ on Tue Mar 22, 2011 4:13 pm

sy punyer style bang...layan klawang...pastu brenti kat air mata air....jerit kuat2...stim wey....terase release sgt. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil ade 1 lagi cara bang...utk sy yg bujang nilah...tgk wayang kulit pastu asik inzal je....release jgk tuh!!! Laughing Laughing Laughing

_________________
FIRDAUS ABU BAKAR
h/p:0126378831(1) 0162209583(2) BB pin:235BFF44
Im too small here!!!

NCJ
Sniper
Sniper

Posts : 126
Join date : 11/03/2011
Age : 33

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  rburns on Tue Mar 22, 2011 4:16 pm

NCJ wrote:sy punyer style bang...layan klawang...pastu brenti kat air mata air....jerit kuat2...stim wey....terase release sgt. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil ade 1 lagi cara bang...utk sy yg bujang nilah...tgk wayang kulit pastu asik inzal je....release jgk tuh!!! Laughing Laughing Laughing
wayang kulit watper dik... meh ikut abang panjat tangga... release woo...!! kahkahkah.....

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  rburns on Tue Mar 22, 2011 4:51 pm

Meh aku cerita.... Teori ni takder kat mana2 kalau korang carik... Ini teori aku... Kalau nak pakai.. pakai.. Kalau rasa2 takleh pakai sudah....!! kahkahkah...

Stress...? cuba fikir2 sejenak... apakah yg menyebabkan kita stress....?!!
Stress nih terjadi bila 'otak' kita ni berfikir... Kalau tak fikir maka tiadalah stress....
Tapi sebagai manusia yang normal kita tidak boleh lari dari 'berfikir' kerana kita sememangnya mempunyi akal dan perasaan.. Kalau 2/2 benda ni takder... senang setel... Bungkus pastu tanam...
Bila menyebut tentang 'hubungkait' antara stress dan berfikir... dia ada 2 jer...
1. Stress kerana berfikir tentang perkara yang dah lepas..
2. Stress kerana berfikir tentang perkara yang belum berlaku...

1. Stress kerana berfikir tentang perkara yang dah lepas..

"Barang yang lepas.. hai jangan dikenang... kalau di kenang.. meracunlah diri..." Ini kata P Ramlee...
Betul la tu... Benda yang dah terjadi semalam takkan boleh di bawa pada hari ini... Semalam kena marah dgn boss dah tak boleh buat apa dah... Kenyataan dia dah mmg mcm tu.... tak boleh ubah dah.. so buat apa nak pikir sampai nak stress...? Semalam gaduh dgn awek... biarlah gaduh.. itu semalam punya cerita... Buat apa nak stress hari ni...?

2. Stress kerana berfikir tentang perkara yang belum berlaku..
Ini yang paling ramai orang 'terperangkap' dgn masalah ni... Bulan depan roadtax mati... Hari ni duit tak cukup.. hari2 stress sebab roadtax nak mati... Stress atau tidak.. bila sampai waktu dia.. roadtax akan mati jugak... Bukan dia mati hari ni...?
Duit dlm poket tinggal RM50.. gaji lagik 10 hari.. tapi hari ni dah stress.. adehh... padahal duit belum pun habis lagik... aku selalu bertanya... Pernahkah anda mengalami masalah kewangan yg serius...? Boley dikatakan semua orang pernah... Tapi pernahkah anda tidak makan langsung dalam sehari...?!! Hampir semua mengatakan TIDAK PERNAH... cuma makanan tu agak berbeza dari hari2 sebelumnya... Biasa makan mewah2.. time susah tu mungkin makan nasi kosong... roti kosong.. tapi makan tetap makan...!! Last2 dapat kenyang jugak...!!

So kalau nak diceritakan contoh.. banyak contoh aku boleh bagi.... Sebenarnya kita selalu membelenggu diri kita dengan masalah yg sebenarnya telah berlaku atau yang belum berlaku... Nak susah hati tentang masalah bulan depan...?!! Eh? Kompom ke jumpa bulan depan..? Minggu depan pun belum tentu jumpa... malah... Esok pun belum tentu lagi bagi kita.....!!

Jadi nikmati apa sahaja yang kita ada pada masa sekarang... waktu ini.. saat ini.. malah setiap detik ini...
Percayalah... sesusah atau sesenang mana pun hidup kita... atau seberat manapun dugaan kita.. pasti.. pasti.. kita mampu menempuhnya... Kepercayaan ini perlu ada dalam diri.. Pupuk.. Pupuklah ia setiap masa..setiap saat.. setiap detik.. setiap turun naik nafas kita.... Daripada kepercayaan inilah.. maka... 'jalan' penunjuk... akan sentiasa berada di depan kita... sebab ia sangat hampir... jaraknya hanya setebal selaput bawang saja.. Cuma kita tidak pernah nampak apabila kita berada dalam stress.. Pernahkan anda melalui pengalaman ini..? Time tgh kering ni.. time ni la asik2 kawan belanja makan.... Time tgh2 poket nipis... time ini la ada kawan lama dtg bayar hutang... Ini bila menyebut masalah duit... masalah hubungan.. masalah kerja pun macam tu gak...
Yang penting... berbuat baik pada diri sendiri... pada orang lain.. dan alam sekeliling kita... kalau anda berjaya memupuk konsep hidup ini dalam diri anda.... Anda pasti.... will say goodbye to stress...!! Biar riak muka nampak gelisah... tapi hati begitu tenang di dalam...!!
Yakin boleh.... FAB boleh.....!! kahkahkah....!!




Last edited by rburns on Tue Mar 22, 2011 9:20 pm; edited 1 time in total

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  ~»areff peace~» on Tue Mar 22, 2011 8:18 pm

Trima kasih Dr fazilah rburn atas motivasi yg beliau berikan td..
Bertemu kita kembali di hari dan masa yg sama mggu dpn berSAMA PAKAR MOTIBASI HARI INI..
Peace

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  izzy on Tue Mar 22, 2011 9:48 pm

NCJ wrote:sy punyer style bang...layan klawang...pastu brenti kat air mata air....jerit kuat2...stim wey....terase release sgt. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil ade 1 lagi cara bang...utk sy yg bujang nilah...tgk wayang kulit pastu asik inzal je....release jgk tuh!!! Laughing Laughing Laughing

wayang kulit jepun, korea or usa? hahaha

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  NCJ on Tue Mar 22, 2011 9:51 pm

izzy wrote:
NCJ wrote:sy punyer style bang...layan klawang...pastu brenti kat air mata air....jerit kuat2...stim wey....terase release sgt. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil ade 1 lagi cara bang...utk sy yg bujang nilah...tgk wayang kulit pastu asik inzal je....release jgk tuh!!! Laughing Laughing Laughing

wayang kulit jepun, korea or usa? hahaha

Ape pon bolehla... Laughing

_________________
FIRDAUS ABU BAKAR
h/p:0126378831(1) 0162209583(2) BB pin:235BFF44
Im too small here!!!

NCJ
Sniper
Sniper

Posts : 126
Join date : 11/03/2011
Age : 33

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  karakking on Wed Mar 23, 2011 8:31 am

patut ler rburns senyum sokmo .... rajin memanjat rupanya (apa pun tak kisah lerrrr) Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  NCJ on Wed Mar 23, 2011 8:50 am

rburns wrote:
NCJ wrote:sy punyer style bang...layan klawang...pastu brenti kat air mata air....jerit kuat2...stim wey....terase release sgt. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil ade 1 lagi cara bang...utk sy yg bujang nilah...tgk wayang kulit pastu asik inzal je....release jgk tuh!!! Laughing Laughing Laughing
wayang kulit watper dik... meh ikut abang panjat tangga... release woo...!! kahkahkah.....

Laaaa....apsal x ajak??? Laughing

_________________
FIRDAUS ABU BAKAR
h/p:0126378831(1) 0162209583(2) BB pin:235BFF44
Im too small here!!!

NCJ
Sniper
Sniper

Posts : 126
Join date : 11/03/2011
Age : 33

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  rburns on Wed Mar 23, 2011 11:03 am

karakking wrote:patut ler rburns senyum sokmo .... rajin memanjat rupanya (apa pun tak kisah lerrrr) Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Abang king... saya ni dok kat Batu Caves.. bila tension saya gi panjat tangga Batu Caves tu...
Ada 272 anak tangga semuanya... Bila badan penat, berpeluh, blood circulation cun, oksigen dalam darah pun cun.. maka otak akan rasa lebih ringan... nak berfikir pun senang.. Dia yang buat ktia stress ni bila otak ni rasa macam jem... payah nak berfikir dengan baik... macam tu ler...!!

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  karakking on Wed Mar 23, 2011 2:59 pm

rburns wrote:
karakking wrote:patut ler rburns senyum sokmo .... rajin memanjat rupanya (apa pun tak kisah lerrrr) Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Abang king... saya ni dok kat Batu Caves.. bila tension saya gi panjat tangga Batu Caves tu...
Ada 272 anak tangga semuanya... Bila badan penat, berpeluh, blood circulation cun, oksigen dalam darah pun cun.. maka otak akan rasa lebih ringan... nak berfikir pun senang.. Dia yang buat ktia stress ni bila otak ni rasa macam jem... payah nak berfikir dengan baik... macam tu ler...!!

OOO .... camtu rupenya. Patutnya kena ajak tok gawa to panjat2 selalu. Maklumlah, kat melaka je ada bukit katil Twisted Evil Twisted Evil

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  rburns on Wed Mar 23, 2011 3:04 pm

karakking wrote:
rburns wrote:
karakking wrote:patut ler rburns senyum sokmo .... rajin memanjat rupanya (apa pun tak kisah lerrrr) Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Abang king... saya ni dok kat Batu Caves.. bila tension saya gi panjat tangga Batu Caves tu...
Ada 272 anak tangga semuanya... Bila badan penat, berpeluh, blood circulation cun, oksigen dalam darah pun cun.. maka otak akan rasa lebih ringan... nak berfikir pun senang.. Dia yang buat ktia stress ni bila otak ni rasa macam jem... payah nak berfikir dengan baik... macam tu ler...!!
OOO .... camtu rupenya. Patutnya kena ajak tok gawa to panjat2 selalu. Maklumlah, kat melaka je ada bukit katil Twisted Evil Twisted Evil
Bukit Katil ke bukit atas katil..? kahkahkah.. nakallah abg king nih... Tapi kat Melaka bukit yg paling glamer, Bukit Cina...!!

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  karakking on Thu Mar 24, 2011 8:59 am

nie kena cerita lagi nie, apa yg special sgt 'bukit cina' tu! Twisted Evil Twisted Evil
Sebenarnya pergi TTs pun boleh kurang kan stress jugak. nak pulak tgk lampam yg berkeliaran ....
kata org tgk ikan pun boleh mendamaikan jiwa! tak dpt tangkap, tgk ikan ikan bermain pun dah terhibur bounce bounce bounce

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  rburns on Thu Mar 24, 2011 11:01 am

karakking wrote:nie kena cerita lagi nie, apa yg special sgt 'bukit cina' tu! Twisted Evil Twisted Evil
Sebenarnya pergi TTs pun boleh kurang kan stress jugak. nak pulak tgk lampam yg berkeliaran ....
kata org tgk ikan pun boleh mendamaikan jiwa! tak dpt tangkap, tgk ikan ikan bermain pun dah terhibur bounce bounce bounce
Takdelah special mana pun 'bukit cina' tu...
Dia kalau nak tau kena pergi sendiri... barulah boleh menilai...
Gi TTS mmg boleh mendamaikan jiwa.. Yak caya tanya Pedaus NCJ, Jeman dgn Asri..
Semalam TTS gelak sampai berdenyut... kahkahkah...
Tapi kena jaga2 bila tgk ikan bermain ni.. takut2.. nak hilangkan stress tapi menmbah stress pulak.. tthehe

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  ustaz er6 on Thu Mar 24, 2011 1:13 pm

baca ALQURAN-ALAA BIZIKRILLAHI TATMAINUL QULUB-FIRMAN ALLAH...KETAHIULAH MENGINGATLAH ALLAH PASTI JIWA TENANG Laughing Cool Cool

ustaz er6
Army Corps of Religion
Army Corps of Religion

Posts : 102
Join date : 13/03/2011
Age : 45
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  awanbadai on Thu Mar 24, 2011 2:28 pm

ustaz er6 wrote:baca ALQURAN-ALAA BIZIKRILLAHI TATMAINUL QULUB-FIRMAN ALLAH...KETAHIULAH MENGINGATLAH ALLAH PASTI JIWA TENANG Laughing Cool Cool

alhamdulillah........

awanbadai
Private First Class
Private First Class

Posts : 91
Join date : 17/03/2011
Age : 32
Location : Banting/Putrajaya/Kl

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  ~»areff peace~» on Fri Mar 25, 2011 9:24 am

Selain dari tu..
baca Alquran..
solat sunat byk2..
senaman..
beriadah..
berholiday
sex sihat
balik kampung, jumpa mak ayah..
melawat sedara mara..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  karakking on Fri Mar 25, 2011 10:11 am

~»areff peace~» wrote:Selain dari tu..
baca Alquran..
solat sunat byk2..
senaman..
beriadah..
berholiday
sex sihat
balik kampung, jumpa mak ayah..
melawat sedara mara..

Macam mana membajak tak de dlm senarai?? bounce bounce

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  ~»areff peace~» on Fri Mar 25, 2011 11:18 am

karakking wrote:
~»areff peace~» wrote:Selain dari tu..
baca Alquran..
solat sunat byk2..
senaman..
beriadah..
berholiday
sex sihat
balik kampung, jumpa mak ayah..
melawat sedara mara..

Macam mana membajak tak de dlm senarai?? bounce bounce

Itu tuk aku jer Zal..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  poknik510 on Mon Mar 28, 2011 10:59 am

fuh,...membajak dah diganti dengan noreh...hahahahahaha...coz getah mahal ..hahaha

poknik510
Sniper
Sniper

Posts : 216
Join date : 12/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  karakking on Mon Mar 28, 2011 1:11 pm

harga getah dah jatuh balik dah poknik, tapi masih di tahap boleh mengajar lagi la ...

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  ~»areff peace~» on Tue Mar 29, 2011 7:07 am

karakking wrote:harga getah dah jatuh balik dah poknik, tapi masih di tahap boleh mengajar lagi la ...

Ko dah salah citer ah poknik.. ko citer kat org Karakking niy oohh...

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  karakking on Tue Mar 29, 2011 12:27 pm

areff ko cerita la camna memancing blh hilangkan stress ... aku lak mancing jd stress sebab x dapat ikan!!

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  ~»areff peace~» on Thu Mar 31, 2011 5:19 pm

karakking wrote:areff ko cerita la camna memancing blh hilangkan stress ... aku lak mancing jd stress sebab x dapat ikan!!

Haha.. org yang ahlinye saje dapat mendalami perasaan seorg pemancing..
Bukan nelayan ye.. Nelayan lain.. Nelayan niy keje full time.. dan pendapatannye utk
menyara hidop.. Tp pemancing niy hanye sebagai hobi.. namun begitu, mereka2
sume dpt bersabar wlupun x pat ikan langsung.. walaupun berbelanja beribu2..
Mcm tu lah kesah si pemancing ikan..
peace..

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk menghilangkan stress anda

Post  Sponsored content Today at 4:45 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum