bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  zairie537 on Thu Mar 31, 2011 12:10 pm

Menyimpan kalau asyik keluarkan jer - baik x payah simpan.
Menyimpan kalau x keluarkan - dok simpan buat apa.... Rolling Eyes

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  karakking on Thu Mar 31, 2011 1:01 pm

zairie537 wrote:Menyimpan kalau asyik keluarkan jer - baik x payah simpan.
Menyimpan kalau x keluarkan - dok simpan buat apa.... Rolling Eyes

Ada simpan dok simpan aje ... contohnya KWSP --> utk hari tua! Dah umur 55 thn nnt tak yah kerja dah. Ride tiap2 hari!! Shocked Shocked
Lagi satu saham koperasi contohnya Bank Rakyat, tiap2 tahun 15% dividen or ASB tiap2 thn +/- 7-8%. So, biar duit tu kat situ, tiap2 tahun makan dividen.
Simpanan kena tau tujuannya. Cth simpan rm500 tiap2 bulan, utk tunaikan haji. Cukup 2 thn boleh dah ke haji.

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  hazrin77 on Fri Apr 01, 2011 10:45 am

Just a few tips yang bleh mengurangkan beban hutang kita;

1. Bayar installment rumah - kuarkan duit KWSP (akaun #2) dan gunakan untuk bayar installment rumah. Lebihan dari akaun #2 tu bleh kurangkan tahun.

Sebagai contoh, korang kuar kan RM30000 kat akaun #2, let say installment rumah bulanan rm1000 x 24bulan = RM24000, lebihan RM6000 buleh digunakan untuk kurangkan tahun bayaran.

Utk penuhkan kembali akaun #2 (RM30000) mungkin perlukan 2 tahun. So setiap 2 tahun korang isi borang KWSP + Bank and submit. Kesimpulan, tak perlu bayo pakai cash, just pakai KWSP jerk.

2. Hutang kad kredit - Pastikan anda bayar kad kredit anda on time (semak Tarikh Bayar Matang), walaupun anda maintain minimum payment sekurang2 nyer tak kena caj pembayaran lewat (mak. RM50).


hazrin77
Private
Private

Posts : 14
Join date : 31/03/2011
Location : Kinrara

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  flamiyoes on Thu Apr 14, 2011 1:06 am

hehehe.. good topic.. good points... good merepek jugak... Laughing Laughing saya mmg ada masalah xde disiplin menabung.. kadar kecairan mmg amat tinggi... tp saya atasi sikap tu dengan memaksa diri menjoin insuran+pelaburan yg ada jaminan bawah koperasi dsbnya supaya beberapa bahagian gaji tu telah dipotong secara otometik dan saya boleh mendapatkan hasilnya selepas tempoh matang.. amacam.. bagus x plan saya utk diri sendiri? hehehe so, for the time being, kena kawal jugak lah perbelanjaan.. huhu tp yg penting mkn mestilah yg best2... bounce bounce

flamiyoes
Private First Class
Private First Class

Posts : 83
Join date : 22/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  Hairol21 on Sun Apr 17, 2011 6:25 am

rburns wrote:
mike wrote:berenti hisap rokok.
feedback dr kawan2 yg dah berenti ckp mmg banyak duit boleh save Wink
belum dengar dari kawan2 terdekat... berenti isap rokok boleh hupgred moto... kahkahkah..!!
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy betul jugak......hehehe......

Hairol21
Private
Private

Posts : 47
Join date : 12/04/2011
Location : Putrajaya - Shah Alam - Malacca

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  ~»areff peace~» on Tue Apr 19, 2011 7:21 pm

abgbentan wrote:aku mendidik diri supaya settelkan 1 hutang dulu bru buat hutang lain,
contohnya settelekan hutang ptptn dulu br buat hutang rumah.

tp skrg dah terjerat dlm hutang kad credit akibat selalu sgt outstation Neutral

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  Sponsored content Today at 1:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum