bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  karakking on Mon Mar 21, 2011 12:18 pm

biar aku mulakan dulu, sebab tgk kosong je .... sian nnt abg arul takde mende nak atur ... Laughing Laughing

Ada beberapa langkah ...
1. hidup dalam sederhana
2. utamakan keperluan dari kehendak
3. mula menyimpan/menabung
4. rancang kewangan anda
5. elakkan dari berhutang terutama kad kredit
6. cari sumber kewangan kedua cthnya chop baju banyak2, jual Twisted Evil Twisted Evil, part time DJ Laughing Laughing, lukis plan rumah sambil2 Razz Razz, jual ubat kuat Shocked Shocked ambil gbr org kawin tongue tongue , meniaga pasar malam clown clown apa sajelah asalkan halal.

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  ~»areff peace~» on Mon Mar 21, 2011 1:16 pm

Hubungi AKPK..
satu badan kerajaan yang boleh membantu mengurus masalah hutang anda..
hubungi di talian 1800-88-2575




~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  mie1012 on Mon Mar 21, 2011 2:05 pm

jgn hupgrade hahaha melainkan btul2 mampu... tongue

mie1012
Specialist
Specialist

Posts : 159
Join date : 17/03/2011
Location : subang to kl

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  rburns on Mon Mar 21, 2011 3:01 pm

Selagi anda 'bekerja' selagi itu agak mustahil untuk anda keluar dari kepompong hutang...
So.. jangan runsing jika anda masih mempunyai hutang.. Sebab jika anda runsing dengan hutang anda, kualiti hidup anda akan menurun...

1.Prestasi kerja akan menurun.
Setiap hari bila bekerja aanda hanya memikirnya kerja yg anda buat setiap hari dan pendapatan yg anda akan dapat pada hujung bulan hanya untuk melangsaikan hutang, bukan untuk diri sendiri, keluarga mahupun career development anda. Akibatnya morale anda akan down, masalah stress, semangat untuk bekerja akan berkurangan dan begitu juga kualiti kerja setiap hari.

2. Hubungan Kekeluargaan akan merundum
Akibat memikirkan bebanan hutang akan membuatkan seseorang itu kurang memberi perhatian sepenuhnya pada keluarga. Mulalah kedekut untuk berbelanja. Mulalah marah2 bila anak2 atau isteri minta untuk belikan sesuatu. Tidak mahu membawa anak2 berjalan2. Jarang2 pulang ke kampung menjenguk ibubapa dan saudara mara.. macam2 lagi la...

3. Hubungan sosial dgn rakan2 tergganggu.
Kurang bergaul dgn kawan2 atau tidak mahu bersosial akibat memikirkan bebanan hutang.. Mulalah kawan2 menganngap anda sombong, antisosial dan sebagainya...

Apa yang paling penting sekali ialah cara kita menguruskan hutang kita... dan cara kita hendak berhutang..
Mahu atau tidak kita terpaksa juga berhutang... Takkan nak beli rumah cash...? Takkan nak beli kereta cash...?
Kalau duit banyak sekalipun takde der orang nak beli cash.. rugi katanya....!!
So mcm mana nak uruskan hutang anda...?!!
i. Maintain hutang 'dalam' kawalan.. (Contoh: rumah, kereta)
ii. Buang tabiat hutang 'luar' kawalan.... (credit card / courts mammoth / AEON / SengHeng)

Sebenarnya hutang no 1 itu kalau diikut2kan... tidak terlalu membebankan kerana pinjaman yg diberikan kepada anda adalah mengikut kemampuan 'berhutang' anda... tetapi yg selalu buat ramai orang pening ialah hutang yg no ii. tu.. yang mana anda boleh menbuat hutang at anytime... inilah yg merosakkan... pasal hutang jenis ni biasanaya tidak ada dalam perancangan atau tidak perlu memikir panjang... tiba2 rasa nak tukar henpon... swipe...!!! Tak tahan nak pakai ekzos power.. swipe...!! Boring tengok TV gemuk nak pakai plasma tv.. courts mammoth.. dah beli tv besau.. nak pulak sound system... apply AEON... tu belum tuang minyak... swipe.... beli baju kat SOGO.. swipe... macam2 lagi la...!!
Pendapat aku.... manage yg no ii dulu.. baru pikir yg no 1... selamat berhutang...!! kahkahkah...!



rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  Salim on Mon Mar 21, 2011 3:58 pm

Aku bab hutang yang no. (ii) tu yang payah sikit nak kontrol tuuuu ............sedih2x Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Salim
Private First Class
Private First Class

Posts : 56
Join date : 18/03/2011
Location : Tmn. Bkt. Mewah, Kajang

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  izzy on Mon Mar 21, 2011 8:16 pm

perhh aku suka la thread ni hehe

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  mike on Mon Mar 21, 2011 10:48 pm

berenti hisap rokok.
feedback dr kawan2 yg dah berenti ckp mmg banyak duit boleh save Wink

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  poknik510 on Tue Mar 22, 2011 7:22 am

mike wrote:berenti hisap rokok.
feedback dr kawan2 yg dah berenti ckp mmg banyak duit boleh save Wink


aku kalau bab merokok ni...rela berhutang....x boleh laa berenti..hehehehe....apapun aku setuju ngan burns tu..yang buat pedajal kita tu hutang no dua...yang no satu tu kita boleh Razz Razz maintain lagi..hahaha

poknik510
Sniper
Sniper

Posts : 216
Join date : 12/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  rburns on Tue Mar 22, 2011 7:35 am

mike wrote:berenti hisap rokok.
feedback dr kawan2 yg dah berenti ckp mmg banyak duit boleh save Wink
belum dengar dari kawan2 terdekat... berenti isap rokok boleh hupgred moto... kahkahkah..!!

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  abgbentan on Tue Mar 22, 2011 7:44 am

aku mendidik diri supaya settelkan 1 hutang dulu bru buat hutang lain,
contohnya settelekan hutang ptptn dulu br buat hutang rumah.

tp skrg dah terjerat dlm hutang kad credit akibat selalu sgt outstation Neutral

abgbentan
Private
Private

Posts : 19
Join date : 14/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  karakking on Tue Mar 22, 2011 9:10 am

hutang nie ada dua kategori i.e hutang yg 'baik' dan hutang yg 'jahat'.
Terlalu pikir sangat pun jadi macam rburns cakap la ... bila nak enjoy dgn hidup, family and 'partners' kita!! Very Happy Very Happy
Hutang yg baik adalah hutang yg boleh mendatangkan keuntungan/kelebihan kepada kita contohnya hutang utk belajar, hutang rumah ataupun hutang utk berniaga. Hutang yg tidak baik adalah hutang dr kebanyakkannya dari cara hidup kita yg tidak selari dgn pendapatan. Jadi yg tu, fikir2 kan lah ....

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  adly80 on Tue Mar 22, 2011 11:30 am

mike wrote:berenti hisap rokok.
feedback dr kawan2 yg dah berenti ckp mmg banyak duit boleh save Wink

Aku pernah benti hisap rokok 8 bulan..end up lg byk spend duit kat makan..15kg berat badan aku naik...pastu amik keputusan hisap balik..kah kah kah... Razz Razz

_________________
I hate chicken strips.. No No

H/P: 0192020907
BBPIN: 22E98216

adly80
Sergeant
Sergeant

Posts : 315
Join date : 10/03/2011
Age : 36
Location : Gombak

http://pielangbikers.forumms.net

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  ~»areff peace~» on Tue Mar 22, 2011 11:33 am

Salim wrote:Aku bab hutang yang no. (ii) tu yang payah sikit nak kontrol tuuuu ............sedih2x Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Sama mcm saye jer bunyiknye..
hihi..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  izzy on Tue Mar 22, 2011 2:05 pm

adly80 wrote:
mike wrote:berenti hisap rokok.
feedback dr kawan2 yg dah berenti ckp mmg banyak duit boleh save Wink

Aku pernah benti hisap rokok 8 bulan..end up lg byk spend duit kat makan..15kg berat badan aku naik...pastu amik keputusan hisap balik..kah kah kah... Razz Razz

hahahah style, sbb tu la aku isao rokok malboro philipines, murahhhhh lol

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  NCJ on Tue Mar 22, 2011 4:54 pm

pergh sumenye idea mmg bernas especially rburn...mmg kite xleh idop tanpa utang (opportunity cost). "burn, aku sambung ko punyer"

ni serba sedikit la dr ape yg aku blaja; nak bagi control kite punyer kewangan dengan cara buat budgeting per day - pasal tulah byk company sakit kepale buat budgeting time end year. sbb budget ni mmg berfaedah. senang citelah; kite anggarkan perbelanjaan tahunan dan pendapatan tahunan kepada bentuk harian. RANCANG PERBELANJAAN ANDA SECARA TAHUNAN

jadi kite tahu perbelanjaan harian kite yg mampu untuk kite belanjakan; sebagai contoh;

Duit keluar - NON CONTROLABLE EXPENSES (tahunan/bulanan);
1) road tax/yr = RM 1500 = RM 4.16/day
2) insuran/yr = RM 350 = RM 0.97/day
3) lesen memandu/yr = RM 60 = RM 0.17/day
4) cukai pintu/yr = RM 1000 = RM 2.78/day
5) cukai tombol/yr = RM 1200 = RM 3.33/day
6) cukai ntahapehapentah/yr = RM 1000 = RM 2.78/day
7) sewa beli motor/mth = RM 500 = RM 16.67/day
Cool sewa umah/mth = RM 500 = RM 16.67/day
9) hp/mth = RM 200 = RM 6.66/day
10) PTPTPU(bleh pegi mampos!!!) = RM 50 (ini pon aku xnak bayar!!!) = RM 1.67/day (nak jadik ape pon jadiklah!!!)
11) etc...

TOTAL = RM 55.86/day

INCOME/MTH = RM 3000 = RM 100/day

duit lebihan dalam 1 hari = 100 - 55.86 = RM 44.14 (dengan duit ni lah nak gune untuk controlable expenses)

seperti (controlable expenses);

1) makan
2) rokok
3) minyak motor
4) duit tabung ayam
5) minum/lepak/naik tangga/enjoy/sukan
6) beli pakaian/spenda/baju pagoda
7) beli berus gigi/sabun/minyak tanah/pen/pensel/dildo
Cool etc...

jadi, kesimpulannya jika duit bersih harian anda ialah RM 44.14, jadi berbelanjalah kurang dari nilai tersebut. Kalu terbelanje lebih hari ni, esok pandai2 la sekat nak cover blk. kalu tiap2 hari belanja lebih dr nilai tersebut, confirm credit card/personal loan/along main peranan. kalu still x insaf lagi, berbelanja boros sakan, alamatnye alkapom lah!!!

tp, ade tpnye; kalu sehari anda dapat menjimatkan RM 10 dari RM 44.14 tersebut bermakna anda akan mendapat PC5 di sunvay cycle yg berharga RM 1800.00 cash (xde hutang2!!) dalam masa 6bln....tu die 6 bulan tuan2 dan puan2!!!!

KITE PIKIR2KAN LAH!!!


Laughing Laughing Laughing

_________________
FIRDAUS ABU BAKAR
h/p:0126378831(1) 0162209583(2) BB pin:235BFF44
Im too small here!!!

NCJ
Sniper
Sniper

Posts : 126
Join date : 11/03/2011
Age : 33

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  rburns on Tue Mar 22, 2011 5:01 pm

NCJ wrote:
7) beli berus gigi/sabun/minyak tanah/pen/pensel/dildo
Cool etc...

Kahkahkah... benda tu pun masuk dalam budget...?!! ko nak buat apa Dol...?!! nak buat towon diri sendiri ker...? kahkahkah...!

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  NCJ on Tue Mar 22, 2011 5:29 pm

rburns wrote:
NCJ wrote:
7) beli berus gigi/sabun/minyak tanah/pen/pensel/dildo
Cool etc...

Kahkahkah... benda tu pun masuk dalam budget...?!! ko nak buat apa Dol...?!! nak buat towon diri sendiri ker...? kahkahkah...!

Itukan contoh!!! Laughing Laughing Laughing

_________________
FIRDAUS ABU BAKAR
h/p:0126378831(1) 0162209583(2) BB pin:235BFF44
Im too small here!!!

NCJ
Sniper
Sniper

Posts : 126
Join date : 11/03/2011
Age : 33

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  izzy on Tue Mar 22, 2011 9:49 pm

bahaya ni d***o diri sendiri.wakaka cabooot

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  NCJ on Tue Mar 22, 2011 9:55 pm

izzy wrote:bahaya ni d***o diri sendiri.wakaka cabooot
Syok wey... Laughing

_________________
FIRDAUS ABU BAKAR
h/p:0126378831(1) 0162209583(2) BB pin:235BFF44
Im too small here!!!

NCJ
Sniper
Sniper

Posts : 126
Join date : 11/03/2011
Age : 33

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  ~»areff peace~» on Wed Mar 23, 2011 3:09 pm

Godaan wang plastik ni yg aku tak leh tahan..
sng2 je nak sweep..
huhu..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  karakking on Thu Mar 24, 2011 8:55 am

~»areff peace~» wrote:Godaan wang plastik ni yg aku tak leh tahan..
sng2 je nak sweep..
huhu..

Wang plastik kalau tak leh disiplinkan dah pakai then bayar bila cukup tarikh baik potong dua aje ....
Atau kalau mmg mean for emergency, letak jauh2 kat umah. Byk2 hutang, hutang kad kredit la yg paling interest tinggi belum kira charge advance, late payment lagi. konon rendah 1.5% aje per month tapi ... 1.5 X 12 = 18%.

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  rburns on Thu Mar 24, 2011 10:40 am

karakking wrote:
~»areff peace~» wrote:Godaan wang plastik ni yg aku tak leh tahan..
sng2 je nak sweep..
huhu..

Wang plastik kalau tak leh disiplinkan dah pakai then bayar bila cukup tarikh baik potong dua aje ....
Atau kalau mmg mean for emergency, letak jauh2 kat umah. Byk2 hutang, hutang kad kredit la yg paling interest tinggi belum kira charge advance, late payment lagi. konon rendah 1.5% aje per month tapi ... 1.5 X 12 = 18%.

Penyakit kad kredit ni memang bahaya... Time ada mmg selalu tak beringat...!!
Apa yg dihajati semua 'boleh beli'... Bila time nak bayar... terasa pulak rugi..
Sekali swipe Rm1000.. tapi bila hujung bulan bayar cuma Rm200..
Outstanding balance lama2 makin naik.. Bank ni pun kadang2 lahabau gak...
Setahun pakai kad kredit, dah offer increase credit limit...
Sebab tu la... orang macam aku ni... Tidak memiliki Kad Kredit.. kahkahkah...
Semua pakai cash je.. ataupun kalau teras nak swipe gak.. aku pakai la ATM Card swipe..
Also can maa.... Ok je xde problem pun kalau tidak memiliki kad kredit ni...



_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  karakking on Thu Mar 24, 2011 12:07 pm

kalau semua org mcm rburns sure sekurang2nya bebas hutang kad credit punya!! Biasa hutang nie la yg dok bank kejar2. Hutang keretapun masuk 3 bulan dah miss baru dia pandai telephone! Aku pulak tak advantage of credit card free interest utk 20 hari tu sebab aku guna akaun OverDraft. Kalau boleh semua aku nak sapu credit card. Apa taknya, kalau bill aku bulan tu rm3000, aku dah save rm14.00. Apa yg penting, cukup bulan bayar semua sekali.

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  zairie537 on Thu Mar 31, 2011 8:01 am

adly80 wrote:
Aku pernah benti hisap rokok 8 bulan..end up lg byk spend duit kat makan..15kg berat badan aku naik...pastu amik keputusan hisap balik..kah kah kah... Razz Razz

cibettt....aku baru masuk hari ke 9 ni haaa....
adusshhhh....harap2 semangat aku kental dan saiz sluar aku x bertambah..

sedikit trick menabung yg aku amalkan:
1. soh bini 'curi' duit aku. kalau dlm wallet aku ada duit byk, curi la dlm rm10. klu sikit, rm1 pun boleh. boleh 'curi' seberapa kerap yg perlu.

syaratnye:
bini kena jujur. (jgn dia plak spend duit tu. objektifnya - dia 'curi' dan tolong simpankan).
nak curi tu pun agak2 laa. jgn sampai laki dok menolak moto sbb xde duit nak tuang minyak.
si laki kena train otak tuk buat2 LUPA trick nih. klu korang x lupa, asyik dok menanya je la - "brp byk duit saya awak amik?"

aku ni payah nak menabung. sbb tu mintak bini tolong disiplinkan duit simpanan aku. pernah gak satu ketika dulu, time terdesak - tup2 bini kata ada duit dlm 3rat.... bila aku tanya, dia kata tu duit aku yg dia 'curi'. hekkk.... selamat la bapak x kena jual...

tapi, kena jujur dan buat2 terlupa.



zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  karakking on Thu Mar 31, 2011 8:35 am

menabung ...
susah nak buat, tp senang nak perabih! Jadi yg payah nak menabung kena cuba cara2 force saving contohnya loan ASB. Dah jadi tabiat kita, nak disiplin simpan payah, tp kalau hutang boleh bayar!! Tapi nak buat loan nie pun tengok gak la kemampuan utk membayar. Biar sikit, tapi tahap mampu kawal.

Tabungan anak pun kena tgk jugak, kalau setakat simpan di bank biasa, cuba2 lah menyimpan di Amanah Saham Didik, pulangannya lebih menguntungkan dari saving di bank2 komersial. Kalau nak force saving boleh jugak, ambik educational plan dr mana2 unit insuran yg bertauliah.


karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: bagaimana utk keluar dr kempongpong 'hutang'

Post  Sponsored content Today at 1:17 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum