TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

View previous topic View next topic Go down

TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  paiz#16 on Sun Mar 20, 2011 9:05 pm

Salam semua,

ingin bertanya, kenapa saya berasa takot bile nk ride time2 magrib nie?
rase berdebar2 jek. harap ustaz dapat membantu saya untuk menjelaskannya.

tq

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  ustaz er6 on Sun Mar 20, 2011 9:15 pm

paiz#16 wrote:Salam semua,

ingin bertanya, kenapa saya berasa takot bile nk ride time2 magrib nie?
rase berdebar2 jek. harap ustaz dapat membantu saya untuk menjelaskannya.

tq
cuba ckp terang2 paiz hehe..kau takut bini ke apa...hehe..org br kawen la katakan...gurau paiz...,maghrib kebiasaannya waktu syaitan dan iblis bnyk berkeliaran..baca 3kul @ ayat krusi sblm kuar ..dibimbangi iblis akan mengikut kita balik dan menganggu keharmonian kluarga kita terutama anak yg dlm kandungan(jika ada)..bukan kah iblis pernah berjanji kepada ALLAH yg ia akan mnyesat dan menganggu manusia..hati berdetik sbb merasa ada sesuatu yg x kena kemungkinana ada makhluk selain kita di situ...nauzubillah...wallahualam...

ustaz er6
Army Corps of Religion
Army Corps of Religion

Posts : 102
Join date : 13/03/2011
Age : 45
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  ustazganu on Sun Mar 20, 2011 9:27 pm

Wa'alaikumussalam,

bro paiz, Allah ta'ala telah berfirman dalam Surah al-Falaq, ayat 1-3, maksudnya :

1. Katakanlah: "Aku berlindung kepada Tuhan yang menguasai subuh,
2. Dari kejahatan makhluk-Nya,
3. Dan dari kejahatan malam apabila telah gelap gulita,

apabila malam mula menjengah, kejahatan sebahagian makhluk seperti syaitan dan iblis semakin kuat, malah jenayah dan maksiat juga banyak dilakukan pada waktu malam, aktiviti melacur, berzina, aktiviti judi, minum arak, berdisko, pecah rumah, mencuri dan sebagainya banyak berlaku...bila? malam kan?

elakkanlah selalu keluar malam kerana embun malam agak 'bisa' kepada badan terutama org yang ada penyakit 'angin.

kekadang berdebar ketika malam itu adalah gangguan makhluk halus, sila tanya Ustaz Er6, dia arif juga pasal benda-benda mcm ni. Elok amalkan 3 qul / 4 qul sebelum ride waktu malam disamping doa-doa yang biasa diamalkan...wallahu a'alam

_________________

pailang but pie'lang . Beramal Kerana Allah, Hidup Untuk Beribadah, Syurga Menantimu!

ustazganu
Army Corps of Religion
Army Corps of Religion

Posts : 45
Join date : 16/03/2011
Age : 41
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

http://drfazdi.blogspot.com

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  karakking on Mon Mar 21, 2011 10:12 am

takut waktu maghrib? Bukan kita kena sentiasa takut padaNya?
Ataupun mungkin takut sebab kedai dah tutup kalau jadi apa2? bounce

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  rburns on Mon Mar 21, 2011 11:11 am

Dia takut ni kena spesifik sikit...
Takut apa...? Takut hantu ke..? takut moto rosak ke..? Takut balik kang bini marah ke..?
Macam2 takut ni ada...
Tapi kena ingat, seterrel mana pun org tu, perasaan takut tu pasti ada... cumanya apa benda yg dia takutkan...? samada dia boleh kawal atau tidak rasa ketakutan tu...

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  yed on Mon Mar 21, 2011 11:54 am

Mungki rasa berdebar atau x sedap hati kot.

yed
Private
Private

Posts : 48
Join date : 16/03/2011
Age : 42
Location : Bangi/Seri Kembangan - KL - patah balik

http://tinyurl.com/TMProduct

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  adly80 on Mon Mar 21, 2011 12:50 pm

rasa berdebar cam nak akad nikah ker ni..?? affraid affraid

_________________
I hate chicken strips.. No No

H/P: 0192020907
BBPIN: 22E98216

adly80
Sergeant
Sergeant

Posts : 315
Join date : 10/03/2011
Age : 36
Location : Gombak

http://pielangbikers.forumms.net

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  paiz#16 on Mon Mar 21, 2011 11:32 pm

adly80 wrote:rasa berdebar cam nak akad nikah ker ni..?? affraid affraid

hampeh ko adly.

ala rasa takotkan bende2 gangguan nie la. maklumla perubahan masa dari pagi ke malam.

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  poknik510 on Tue Mar 22, 2011 6:58 am

paiz#16 wrote:
adly80 wrote:rasa berdebar cam nak akad nikah ker ni..?? affraid affraid

hampeh ko adly.

ala rasa takotkan bende2 gangguan nie la. maklumla perubahan masa dari pagi ke malam.

cehhh..patut kau jarang kuar tts skrg chief...takut malam rupanya....hehehehe Evil or Very Mad Evil or Very Mad

poknik510
Sniper
Sniper

Posts : 216
Join date : 12/03/2011

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  rburns on Tue Mar 22, 2011 7:42 am

paiz#16 wrote:
adly80 wrote:rasa berdebar cam nak akad nikah ker ni..?? affraid affraid

hampeh ko adly.

ala rasa takotkan bende2 gangguan nie la. maklumla perubahan masa dari pagi ke malam.

Dia senang jer Paiz..... Ko takut apa..? Hantu....?!!!
Cuba ko ingat2 atau kau pikir... ko pernah baca dalam suratkhabar ke... atau dengar2 dalam Buletin tv3 ke.. Berita nasional ker... orang mati kena cekik hantu.....?!!! dan...
Ni paling best pasal kita ni kat Malaysia... Kenapa orang melayu jumpa hantu melayu... orang Cina Jumpa hantu Cina.. orang India jumpa hantu India...? Takder pun dengar orang Melayu jumpa hantu Afrika ker... Hantu Cambodia ker...? kahkahkahkah....!!!

Tapi kalau kau betul2 nak belajar macam mana nak atasi rasa takut ko tu.... aku leh ajar.... Serius..!!
Nanti jumpa aku ingatkan......!! hehehehe

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  karakking on Wed Mar 23, 2011 2:57 pm

rburns wrote:
Tapi kalau kau betul2 nak belajar macam mana nak atasi rasa takut ko tu.... aku leh ajar.... Serius..!!
Nanti jumpa aku ingatkan......!! hehehehe

Ko yg jadi hantu?? or sama2 hantu Twisted Evil Twisted Evil

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  rburns on Wed Mar 23, 2011 3:08 pm

karakking wrote:
rburns wrote:
Tapi kalau kau betul2 nak belajar macam mana nak atasi rasa takut ko tu.... aku leh ajar.... Serius..!!
Nanti jumpa aku ingatkan......!! hehehehe
Ko yg jadi hantu?? or sama2 hantu Twisted Evil Twisted Evil
Dia kalau taknak takut dgn geng2 pailang... kena join pailang jugak ar....

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  paiz#16 on Thu Mar 24, 2011 10:29 pm

Thanks ustaz er6 and ustaz ganu atas khidmat nasihat tersebut. akan saya amalkan. insyallah..

kini saya lebih yakin nk keluar lepak tts memalam bersama kawan2 PB saya.. Cool

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  karakking on Fri Mar 25, 2011 8:48 am

paiz#16 wrote:Thanks ustaz er6 and ustaz ganu atas khidmat nasihat tersebut. akan saya amalkan. insyallah..

kini saya lebih yakin nk keluar lepak tts memalam bersama kawan2 PB saya.. Cool

Selalunya, yg takut bukan takut apa balik lewat2 nie ... bukan yg di jalanan, tp yg kat umah! Twisted Evil

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  paiz#16 on Sat Mar 26, 2011 10:16 am

karakking wrote:
paiz#16 wrote:Thanks ustaz er6 and ustaz ganu atas khidmat nasihat tersebut. akan saya amalkan. insyallah..

kini saya lebih yakin nk keluar lepak tts memalam bersama kawan2 PB saya.. Cool

Selalunya, yg takut bukan takut apa balik lewat2 nie ... bukan yg di jalanan, tp yg kat umah! Twisted Evil

kah kah kah.. Wink

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  abeyganahsokmo on Sat Mar 26, 2011 12:57 pm

saya pernah tergolek depan pwtc 2006 masa pakai r6 time balik dr ride kuala kangsar..masa tu mmng maghrib ,jalan sesak..timing mcm ni bila sesak saikoloji driver akan terganggu,penat,nk smpi umah dlm keadaan tergesa gesa,anak2 kecil dln keta meragam dsb..jadi tumpuan pada pemanduan mereka akan hilang dan membahayakan kita penunggang motosikal.

_________________
http://farm6.static.flickr.com/5190/5633943726_e01232d7de_z.jpg

abeyganahsokmo
Sniper
Sniper

Posts : 313
Join date : 11/03/2011
Age : 40
Location : Sentul-Melaka-K.Bharu 013-2815240

http://facebook . com/ abeycuak . zoul

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  karakking on Mon Mar 28, 2011 8:22 am

abeytakcuak wrote:saya pernah tergolek depan pwtc 2006 masa pakai r6 time balik dr ride kuala kangsar..masa tu mmng maghrib ,jalan sesak..timing mcm ni bila sesak saikoloji driver akan terganggu,penat,nk smpi umah dlm keadaan tergesa gesa,anak2 kecil dln keta meragam dsb..jadi tumpuan pada pemanduan mereka akan hilang dan membahayakan kita penunggang motosikal.

moralnya: kena rehat jap, tenang2 kan diri, wuduk dan buat apa yg patut ...
ke ko kejo nak magrib kat umah Laughing Laughing

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  rburns on Mon Mar 28, 2011 10:14 am

abeytakcuak wrote:saya pernah tergolek depan pwtc 2006 masa pakai r6 time balik dr ride kuala kangsar..masa tu mmng maghrib ,jalan sesak..timing mcm ni bila sesak saikoloji driver akan terganggu,penat,nk smpi umah dlm keadaan tergesa gesa,anak2 kecil dln keta meragam dsb..jadi tumpuan pada pemanduan mereka akan hilang dan membahayakan kita penunggang motosikal.
Asik usha lampam pakai skirt terselak masa bawak keter.. mana tak tergolek...?!

_________________

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  karakking on Tue Mar 29, 2011 7:57 am

rburns wrote:Asik usha lampam pakai skirt terselak masa bawak keter.. mana tak tergolek...?!

Kalau takat usha aku tak pelik bro, takut bawak moto tangan sebelah ... sebelah lg tah mana2 Twisted Evil Twisted Evil

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  adly80 on Tue Mar 29, 2011 9:18 am

karakking wrote:
rburns wrote:Asik usha lampam pakai skirt terselak masa bawak keter.. mana tak tergolek...?!

Kalau takat usha aku tak pelik bro, takut bawak moto tangan sebelah ... sebelah lg tah mana2 Twisted Evil Twisted Evil

takut tgn sebelah lg tu dia wat gosok bulu mata yg lentik tu... lol! lol!

_________________
I hate chicken strips.. No No

H/P: 0192020907
BBPIN: 22E98216

adly80
Sergeant
Sergeant

Posts : 315
Join date : 10/03/2011
Age : 36
Location : Gombak

http://pielangbikers.forumms.net

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  ~»areff peace~» on Tue Mar 29, 2011 9:28 am

abeytakcuak wrote:saya pernah tergolek depan pwtc 2006 masa pakai r6 time balik dr ride kuala kangsar..masa tu mmng maghrib ,jalan sesak..timing mcm ni bila sesak saikoloji driver akan terganggu,penat,nk smpi umah dlm keadaan tergesa gesa,anak2 kecil dln keta meragam dsb..jadi tumpuan pada pemanduan mereka akan hilang dan membahayakan kita penunggang motosikal.

Hahaha... byk tol komen tentang hal niy..
istigfarlah byk2..

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  hatta on Tue Apr 12, 2011 5:23 pm

paiz#16 wrote:Thanks ustaz er6 and ustaz ganu atas khidmat nasihat tersebut. akan saya amalkan. insyallah..

kini saya lebih yakin nk keluar lepak tts memalam bersama kawan2 PB saya.. Cool

alasan je tu...heeeee

hatta
Private
Private

Posts : 39
Join date : 29/03/2011
Age : 38
Location : N9

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  ~»areff peace~» on Wed Apr 13, 2011 10:19 am

hatta wrote:
paiz#16 wrote:Thanks ustaz er6 and ustaz ganu atas khidmat nasihat tersebut. akan saya amalkan. insyallah..

kini saya lebih yakin nk keluar lepak tts memalam bersama kawan2 PB saya.. Cool

alasan je tu...heeeee


_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: TUMPANG TANYA: KENAPA RASA TAKOT BILE RIDE WAKTU MAGRIB?

Post  Sponsored content Today at 1:20 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum