Reviving the FP1?

View previous topic View next topic Go down

Reviving the FP1?

Post  mike on Fri Mar 18, 2011 6:06 pm

Sebagai sorg noob dunia permotoran, Mike baru tau Malaysia pernah membuat superbike: Petronas FP1


Walaupon dibuat untuk race & tak dijual, why not take the japanese approach?
Make a race bike, then make a road version using more budget materials & tech but still won't affect much of the quality.
Kalau kilang modenas boleh buat 75 biji, & KTM pun dah bukak kilang kat Malaysia, ini menunjukkan Malaysia ada potensi untuk buat Superbike!

Bukan ke lagi sia2 dah labur duit banyak2 untuk R&D, last2 moto tersadai & blueprint nya berhabuk.
Kalo ditawarkan pada harga RM40k (rasanya reasonable sbab tak perlu tax & duti import), Mike ada terpikirlah nak hupgrade Twisted Evil
Baru korner berapi!!! (walaupon tegak jekk)


mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  izzy on Fri Mar 18, 2011 9:29 pm

takut org tak beli kot mikeee hehe

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  isang on Fri Mar 18, 2011 10:01 pm

Kat Malaysia ni mana bole takde cukai dengan duti import. Nanti lapar la perut orang-orang besar tu. Tak bole jual murah-murah. Entah-entah keluar modal buat motor tu pun dulu cuma jalan nak menghalalkan duit aje, masuk poket... (pendapat 15 sen)

isang
Private First Class
Private First Class

Posts : 53
Join date : 17/03/2011
Age : 45
Location : Dong, Raub, Pahang

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  paiz#16 on Sat Mar 19, 2011 1:09 am

saya pernah tgk satu rancangan tv, national geographic kot ( xingt la), kilang yg buat moto FP1 nie ade stock lebih 80 bijik tersadai n berabuk.. sayang nya.

sepatutnya moto2 camni bg kat izzu, sbb die ade fullsuit racing berjenama Petronas. Embarassed

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  pokmberk on Sat Mar 19, 2011 11:20 am

paiz#16 wrote:saya pernah tgk satu rancangan tv, national geographic kot ( xingt la), kilang yg buat moto FP1 nie ade stock lebih 80 bijik tersadai n berabuk.. sayang nya.

sepatutnya moto2 camni bg kat izzu, sbb die ade fullsuit racing berjenama Petronas. Embarassed

mana aci izzi sorang, aku nak gak.......

pokmberk
Corporal
Corporal

Posts : 210
Join date : 14/03/2011
Location : AU3, Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  izzy on Sat Mar 19, 2011 12:40 pm

paiz#16 wrote:saya pernah tgk satu rancangan tv, national geographic kot ( xingt la), kilang yg buat moto FP1 nie ade stock lebih 80 bijik tersadai n berabuk.. sayang nya.

sepatutnya moto2 camni bg kat izzu, sbb die ade fullsuit racing berjenama Petronas. Embarassed

ahha nnt yg plaing slow aku, buat maluuuu jee llol

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  yiwiv on Sat Mar 19, 2011 4:25 pm

FP1 adalah singkatan foggy petronas 1, iaitu sempena nama rider carl forggaty (x rider ducati) yg juga jadi ketuanya. Sebelum tertubuhnya fp1 ni, petronas nak masuk moto gp, disebabkan ada pegawqi tertinggi dlm petronas minat carl fogatty maka terjadilah FP1 untuk masuk SBK. Oleh kerana nak masuk SBK kene ada pengeluaran minimum maka terhasilah moto yg sekarang yg tersadai di dlm gudang. FP1 pun x begitu menyerlah kerana, salah satu sebab ialah mereka pilih utk guna enjin 3 silinder. Memang agak tertinggal terutama pada litar lurus.

Kalaulah dihidupkan kembali FP1 mungkin bukan lagi dipanggil FP1 (x tahulah kalau nk panggil carl foggaty balik), dan aku berharap baik masuk motogp terus dan dapatkan khidmat rossi lepas dia habis kontrak. Jadilah VRP46.... (kalaulah jadi)

Jadi dipendekan cerita peteronas memang salah percaturan dlm dunia moto kalau nak dibandingkan dgn dlm dunia F1. Jadi mungkin lama lagi petronas nak hidupkan balik superbikenya.


yiwiv
Private
Private

Posts : 8
Join date : 14/03/2011

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  paiz#16 on Sat Mar 19, 2011 5:47 pm

so ape kesudahan FP1 nie?

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  mike on Sat Mar 19, 2011 10:19 pm

izzy wrote:
paiz#16 wrote:saya pernah tgk satu rancangan tv, national geographic kot ( xingt la), kilang yg buat moto FP1 nie ade stock lebih 80 bijik tersadai n berabuk.. sayang nya.

sepatutnya moto2 camni bg kat izzu, sbb die ade fullsuit racing berjenama Petronas. Embarassed

ahha nnt yg plaing slow aku, buat maluuuu jee llol

itu pon kalo ko bole celen aku punya slow Embarassed
slow2 pon aku x kire, nak ekjoz berapi gak Laughing

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  karakking on Sat Mar 19, 2011 11:31 pm

paiz#16 wrote:so ape kesudahan FP1 nie?

Tersadai dlm gudang... x lama lagi jadi tukun. Nak jual p rege berapi!

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  ~»areff peace~» on Mon Mar 21, 2011 9:02 am

Kalu pun tak masuk racing.. nape tak jual kat market jer..
mungkin ada masalah besar yg diorg tak dpt nak masukkan ke pasaran tempatan..
kalu harga rendah pun,tp byk masalah wat per nak kuarkan..
lebih baik blueprint berhabuk dari asik kena maki..
hihi..
peace..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  karakking on Mon Mar 21, 2011 12:06 pm

~»areff peace~» wrote:Kalu pun tak masuk racing.. nape tak jual kat market jer..
mungkin ada masalah besar yg diorg tak dpt nak masukkan ke pasaran tempatan..
kalu harga rendah pun,tp byk masalah wat per nak kuarkan..
lebih baik blueprint berhabuk dari asik kena maki..
hihi..
peace..

Boleh masuk politik abg areff kita nie Laughing

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  mike on Mon Mar 21, 2011 8:51 pm

baik kena maki tapi hasilnya dapat kat orang sendiri.
ini tidak, bz R&D sana sini, yg dapat berapi cuma Foggy!! Evil or Very Mad

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  ~»areff peace~» on Tue Mar 22, 2011 1:33 pm

[quote="karakking"]
~»areff peace~» wrote:Kalu pun tak masuk racing.. nape tak jual kat market jer..
mungkin ada masalah besar yg diorg tak dpt nak masukkan ke pasaran tempatan..
kalu harga rendah pun,tp byk masalah wat per nak kuarkan..
lebih baik blueprint berhabuk dari asik kena maki..
hihi..
peace..

Boleh masuk politik abg areff kita nie Laughing

SAya bukan nak berpolitik.. cuma nak berForum jer..


~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  izzy on Tue Mar 22, 2011 1:47 pm

mike wrote:
izzy wrote:
paiz#16 wrote:saya pernah tgk satu rancangan tv, national geographic kot ( xingt la), kilang yg buat moto FP1 nie ade stock lebih 80 bijik tersadai n berabuk.. sayang nya.

sepatutnya moto2 camni bg kat izzu, sbb die ade fullsuit racing berjenama Petronas. Embarassed

ahha nnt yg plaing slow aku, buat maluuuu jee llol

itu pon kalo ko bole celen aku punya slow Embarassed
slow2 pon aku x kire, nak ekjoz berapi gak Laughing

taruk minyak kat ekzos berapi la dia! lol

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  mike on Fri Mar 25, 2011 3:05 pm

izzy wrote:
mike wrote:
izzy wrote:
paiz#16 wrote:saya pernah tgk satu rancangan tv, national geographic kot ( xingt la), kilang yg buat moto FP1 nie ade stock lebih 80 bijik tersadai n berabuk.. sayang nya.

sepatutnya moto2 camni bg kat izzu, sbb die ade fullsuit racing berjenama Petronas. Embarassed

ahha nnt yg plaing slow aku, buat maluuuu jee llol

itu pon kalo ko bole celen aku punya slow Embarassed
slow2 pon aku x kire, nak ekjoz berapi gak Laughing

taruk minyak kat ekzos berapi la dia! lol

mau satu muto pulok berapi..ghost rider jadik nya Shocked

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  ~»areff peace~» on Fri Mar 25, 2011 3:13 pm

mike wrote:
izzy wrote:
mike wrote:
izzy wrote:
paiz#16 wrote:saya pernah tgk satu rancangan tv, national geographic kot ( xingt la), kilang yg buat moto FP1 nie ade stock lebih 80 bijik tersadai n berabuk.. sayang nya.

sepatutnya moto2 camni bg kat izzu, sbb die ade fullsuit racing berjenama Petronas. Embarassed

ahha nnt yg plaing slow aku, buat maluuuu jee llol

itu pon kalo ko bole celen aku punya slow Embarassed
slow2 pon aku x kire, nak ekjoz berapi gak Laughing

taruk minyak kat ekzos berapi la dia! lol

mau satu muto pulok berapi..ghost rider jadik nya Shocked

Ada jugak citer ghost rider kat forum niy..
hihi..


_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  mike on Fri Mar 25, 2011 5:07 pm

sempat ko cari gamba ye arep Laughing

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  ~»areff peace~» on Mon Mar 28, 2011 8:34 am

mike wrote:sempat ko cari gamba ye arep Laughing
Hehe.. tak dak koje..

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  mike on Wed Mar 30, 2011 9:45 pm

xde keghoje, jadi bomba sukarela laa Laughing

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Reviving the FP1?

Post  Sponsored content Today at 4:40 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum