Bad Habits pemandu Malaysia

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mike on Fri Mar 18, 2011 3:56 pm

Ini antara bad habits pemandu Malaysia mengikut pemerhatian saya.
Alhamdulillah saya menunggang dengan lebih defensive (boleh juga dikatakan penakut) bila tahu tabiat2 ni.
Harap pie'lang2 sekelian boleh tambah untuk keselamatan kita bersama.
Kalo dapat disertakan tindakan susulan (yg berpatutan) lagi bagoz Wink

1. Masa masuk simpang tiga, pemandu akan main masuk saja walaupun ada moto dah dekat
2. Tak bagi signal sebelum membelok. Sangat selalu.
3. Semasa di selekoh, pemandu tak maintain line. Lebih bahaya bila dia datang dari 'luar'.
4. Pemandu brake mid corner. Walaupun saya x lefer, braking mid-corner mengundang korner kambing.
5. Pemandu tukar ke lane kanan...dan pandu perlahan
6. Pemandu expect moto boleh mengelak pada bila2 masa
7. Pemandu takkan sedar anda mencelah & buat dono je x bagi laluan, melainkan anda hon atau pasang LeoVince mcm Brader Tom. tapi ada yang sedar pon x nak bagi laluan gak.
8.
9.
10.
.....

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  izzy on Fri Mar 18, 2011 9:30 pm

byk mike bad habit. tp yg pentinggg kena ke berwaspada alert dgn persekitaran. isnyallah takda papa aminnn

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  isang on Fri Mar 18, 2011 11:01 pm

Ye lah. Yang paling menyampah bila ada pihak menyalahgunakan kuasa mereka melakukan kesalahan lalu lintas dan memandu secara merbahaya. Ada yang parking ikut sedap aje, menyongsang arus dan memotong semasa sesak. Seolah-olah, nyawa pengguna lain takde nilai...

isang
Private First Class
Private First Class

Posts : 53
Join date : 17/03/2011
Age : 45
Location : Dong, Raub, Pahang

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  nizam_upm on Sat Mar 19, 2011 1:00 am

tue ler pasal... kengkadang kita pulak yg kena lebih berhati2 dek kerana diorang bawak kenderaan dengan kelam kabut...
Lori ngan bas tak payah ler... memang cuak kalo follow belakang diorang nih...

_________________
Four wheels move the body.. Two wheels move the soul..
Four wheels is transportation.. Two wheels is an attitude..
FACEBOOK - Nizam Baharom
BB Pin - 236310A1

nizam_upm
Sniper
Sniper

Posts : 250
Join date : 11/03/2011
Age : 33
Location : Kajang, Selangor

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  paiz#16 on Sat Mar 19, 2011 1:13 am

Ini antara bad habits pemandu Malaysia mengikut pemerhatian saya.
Alhamdulillah saya menunggang dengan lebih defensive (boleh juga dikatakan penakut) bila tahu tabiat2 ni.
Harap pie'lang2 sekelian boleh tambah untuk keselamatan kita bersama.
Kalo dapat disertakan tindakan susulan (yg berpatutan) lagi bagoz Wink

1. Masa masuk simpang tiga, pemandu akan main masuk saja walaupun ada moto dah dekat
2. Tak bagi signal sebelum membelok. Sangat selalu.
3. Semasa di selekoh, pemandu tak maintain line. Lebih bahaya bila dia datang dari 'luar'.
4. Pemandu brake mid corner. Walaupun saya x lefer, braking mid-corner mengundang korner kambing.
5. Pemandu tukar ke lane kanan...dan pandu perlahan
6. Pemandu expect moto boleh mengelak pada bila2 masa
7. Pemandu takkan sedar anda mencelah & buat dono je x bagi laluan, melainkan anda hon atau pasang LeoVince mcm Brader Tom. tapi ada yang sedar pon x nak bagi laluan gak.
8. Pemandu bawak kete sambil tangan kirinya mengorek idong. selalunye klu jenis yang mcm nie saya slalu hon n buat isyarat "bagus". Sbb muke si pengorek tuh terserlah kesedapan yang teramat sangat time tgh wat keje tuh. bahaya and boleh membuatkan mereka terleka. - paiz16
9.
10.
.....

paiz#16
Maintenance Staff

Posts : 188
Join date : 12/03/2011
Location : GOMBAK - SHAH ALAM

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mike on Sat Mar 19, 2011 5:06 pm

Paiz, tang korek hidong tu memang xleh blah!!
basically buat apa2 lah dengan tangan lagi seblah. paling slalu pegang phone.
Ada skali tu saya tengok keta depan drive kiri kanan.
Bila potong ropenya tengah gigih makan waffle!! kak lain kali makan nasik lemak terus!!!

1. Masa masuk simpang tiga, pemandu akan main masuk saja walaupun ada moto dah dekat
2. Tak bagi signal sebelum membelok. Sangat selalu.
3. Semasa di selekoh, pemandu tak maintain line. Lebih bahaya bila dia datang dari 'luar'.
4. Pemandu brake mid corner. Walaupun saya x lefer, braking mid-corner mengundang korner kambing.
5. Pemandu tukar ke lane kanan...dan pandu perlahan
6. Pemandu expect moto boleh mengelak pada bila2 masa
7. Pemandu takkan sedar anda mencelah & buat dono je x bagi laluan, melainkan anda hon atau pasang LeoVince mcm Brader Tom. tapi ada yang sedar pon x nak bagi laluan gak.
8. Pemandu bawak kete sambil tangan kirinya mengorek idong. selalunye klu jenis yang mcm nie saya slalu hon n buat isyarat "bagus". Sbb muke si pengorek tuh terserlah kesedapan yang teramat sangat time tgh wat keje tuh. bahaya and boleh membuatkan mereka terleka.
9. Parking kat tempat moto. Sebab dia sorang jek, 5-6 bijik moto lain x dapat proper parking
10.
11.
12.
....



mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  zairie537 on Sat Mar 19, 2011 7:57 pm

1. Masa masuk simpang tiga, pemandu akan main masuk saja walaupun ada moto dah dekat
2. Tak bagi signal sebelum membelok. Sangat selalu.
3. Semasa di selekoh, pemandu tak maintain line. Lebih bahaya bila dia datang dari 'luar'.
4. Pemandu brake mid corner. Walaupun saya x lefer, braking mid-corner mengundang korner kambing.
5. Pemandu tukar ke lane kanan...dan pandu perlahan
6. Pemandu expect moto boleh mengelak pada bila2 masa
7. Pemandu takkan sedar anda mencelah & buat dono je x bagi laluan, melainkan anda hon atau pasang LeoVince mcm Brader Tom. tapi ada yang sedar pon x nak bagi laluan gak.
8. Pemandu bawak kete sambil tangan kirinya mengorek idong. selalunye klu jenis yang mcm nie saya slalu hon n buat isyarat "bagus". Sbb muke si pengorek tuh terserlah kesedapan yang teramat sangat time tgh wat keje tuh. bahaya and boleh membuatkan mereka terleka.
9. Parking kat tempat moto. Sebab dia sorang jek, 5-6 bijik moto lain x dapat proper parking
10. penunggang moto parking kat lot keta. mcm tapir je otak diaorg tu... Mad Mad
11.
12.

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mike on Sat Mar 19, 2011 10:16 pm

Rich people do stupid thing:





Evil or Very Mad pig scratch

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  ~»areff peace~» on Sun Mar 20, 2011 3:58 pm

Haha.. Perangai BUROK pemandu malaysia ni..
Huhu
Yg palinh aku tak suka bila kat HighWay tu..
Lane kanan yg keta/lori rosak.. SEBOK jer lane kiri yg JEM..
Baru keta/lori yg rosak,lom excident lagi..
Huhu.. X dapek den nak bantu..
Peace..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mike on Sun Mar 20, 2011 7:54 pm

~»areff peace~» wrote:Haha.. Perangai BUROK pemandu malaysia ni..
Huhu
Yg palinh aku tak suka bila kat HighWay tu..
Lane kanan yg keta/lori rosak.. SEBOK jer lane kiri yg JEM..
Baru keta/lori yg rosak,lom excident lagi..
Huhu.. X dapek den nak bantu..
Peace..

itu hari duit bsepah atas jalan lpas eksiden, sume kutip duit jek..
blom duit kertas berterabor lagi Evil or Very Mad pig

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mike on Sun Mar 20, 2011 8:28 pm



Laughing jocolor lol!

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  karakking on Mon Mar 21, 2011 12:02 pm

jgn la cakap macam tu, sebab moto aku mmg parking kat car park yg aku punya kat office nie!! confused confused

karakking
Sergeant
Sergeant

Posts : 335
Join date : 16/03/2011
Age : 44
Location : Karak (KIC) - KLCC

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  rburns on Mon Mar 21, 2011 2:16 pm

Yang paling aku hangin.... bila jem kat Highway kereta berebut2 lalu ikut emergency lane kat kiri...
Ini ialah sikap paling selfish dan kurang ajar... Aku pernah tengok kes trelar terbakar kat Highway Seremban Melaka gagal diselamatkan sebab Bomba tak boleh nak tiba di tempat kajadian kerana laluan sebelah kiri stucked dgn kereta2.. Cuba ingat kembali kejadian Bas Ekspress eksiden di Highway Pluas Pedas Linggi...?!! Bantuan kecemasan gagal sampai sebab ambulans tak boleh lalu... Paramedik terpaksa tumpang motor nak sampai ke tempat kejadian.. tapi dtg dengan tangan kosong je... alat2 bantuan semua dalam ambulans...
Pikir2kan jika anda memandu di Highway dan ingin potong sebelah kiri..... Semua orang nak cepat... Cuma fikirkan akibat buruknya....

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  izzy on Mon Mar 21, 2011 8:04 pm

rburns wrote:Yang paling aku hangin.... bila jem kat Highway kereta berebut2 lalu ikut emergency lane kat kiri...
Ini ialah sikap paling selfish dan kurang ajar... Aku pernah tengok kes trelar terbakar kat Highway Seremban Melaka gagal diselamatkan sebab Bomba tak boleh nak tiba di tempat kajadian kerana laluan sebelah kiri stucked dgn kereta2.. Cuba ingat kembali kejadian Bas Ekspress eksiden di Highway Pluas Pedas Linggi...?!! Bantuan kecemasan gagal sampai sebab ambulans tak boleh lalu... Paramedik terpaksa tumpang motor nak sampai ke tempat kejadian.. tapi dtg dengan tangan kosong je... alat2 bantuan semua dalam ambulans...
Pikir2kan jika anda memandu di Highway dan ingin potong sebelah kiri..... Semua orang nak cepat... Cuma fikirkan akibat buruknya....

+10000

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mike on Mon Mar 21, 2011 8:49 pm

izzy wrote:
rburns wrote:Yang paling aku hangin.... bila jem kat Highway kereta berebut2 lalu ikut emergency lane kat kiri...
Ini ialah sikap paling selfish dan kurang ajar... Aku pernah tengok kes trelar terbakar kat Highway Seremban Melaka gagal diselamatkan sebab Bomba tak boleh nak tiba di tempat kajadian kerana laluan sebelah kiri stucked dgn kereta2.. Cuba ingat kembali kejadian Bas Ekspress eksiden di Highway Pluas Pedas Linggi...?!! Bantuan kecemasan gagal sampai sebab ambulans tak boleh lalu... Paramedik terpaksa tumpang motor nak sampai ke tempat kejadian.. tapi dtg dengan tangan kosong je... alat2 bantuan semua dalam ambulans...
Pikir2kan jika anda memandu di Highway dan ingin potong sebelah kiri..... Semua orang nak cepat... Cuma fikirkan akibat buruknya....

+10000

+10000 lagi Evil or Very Mad

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  zairie537 on Tue Mar 22, 2011 9:25 am

karakking wrote:jgn la cakap macam tu, sebab moto aku mmg parking kat car park yg aku punya kat office nie!! confused confused

lol! lol! lol! klu lot tu lu punyer...apa ada hal. kalau lot awam, haaahhh...tu yg tapir tuu...

zairie537
Corporal
Corporal

Posts : 205
Join date : 14/03/2011
Age : 36
Location : Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  ~»areff peace~» on Tue Mar 22, 2011 12:11 pm

Kalau nak disenaraikan memang panjaglah senarainye..
mentaliti sukar diubah..
lepas bershoping letak trolli merata2..
dah kita lak jd bangla taruk kat tempatnye sbb dah menghalang laluan kita..

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  rburns on Tue Mar 22, 2011 12:18 pm

~»areff peace~» wrote:Kalau nak disenaraikan memang panjaglah senarainye..
mentaliti sukar diubah..
lepas bershoping letak trolli merata2..
dah kita lak jd bangla taruk kat tempatnye sbb dah menghalang laluan kita..
yg ni lagi satu buat aku hangin... dah pakai troli tak reti2 ker nak letak balik kat tempat dia.. main letak je kat belakang kereta org.. aku mmg prektis lepas pakai troli letak kat tempat yg disediakan tu.. hari tu masa kat giant aku nak gi ke kereta.. nampak lak satu ahso ni selamba je letak troli dia belakang kereta aku.. dengan pantas aku berlari tolak balik troli tu belakang kereta dia sebelum dia sempat reverse... berdentum n calar bamper dia.. troli lerbalik bawak keter dia.. pastu dia suruh anak dia kuar kereta dan gi alihkan troli tu... aku pun sound anak dia... boy.. letak sana tau..!! (sambil menunjukkan tempat letak troli tu...) aku pandang ahso tu... dia tak berani nak toleh kat aku... bolo punya olang...!!!

rburns
Sniper
Sniper

Posts : 246
Join date : 21/03/2011

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  izzy on Tue Mar 22, 2011 1:48 pm

tapi video family guy sumpah mcm haremm

izzy
Specialist
Specialist

Posts : 183
Join date : 11/03/2011

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  ~»areff peace~» on Wed Mar 23, 2011 3:01 pm

mike wrote:Ini antara bad habits pemandu Malaysia mengikut pemerhatian saya.
Alhamdulillah saya menunggang dengan lebih defensive (boleh juga dikatakan penakut) bila tahu tabiat2 ni.
Harap pie'lang2 sekelian boleh tambah untuk keselamatan kita bersama.
Kalo dapat disertakan tindakan susulan (yg berpatutan) lagi bagoz Wink

1. Masa masuk simpang tiga, pemandu akan main masuk saja walaupun ada moto dah dekat
2. Tak bagi signal sebelum membelok. Sangat selalu.
3. Semasa di selekoh, pemandu tak maintain line. Lebih bahaya bila dia datang dari 'luar'.
4. Pemandu brake mid corner. Walaupun saya x lefer, braking mid-corner mengundang korner kambing.
5. Pemandu tukar ke lane kanan...dan pandu perlahan
6. Pemandu expect moto boleh mengelak pada bila2 masa
7. Pemandu takkan sedar anda mencelah & buat dono je x bagi laluan, melainkan anda hon atau pasang LeoVince mcm Brader Tom. tapi ada yang sedar pon x nak bagi laluan gak.
8.
9.
10.
.....

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mangj on Sat Mar 26, 2011 11:36 pm

Ye betol....
Yg terbaik cam kata Mike, amalkan defensive driving....
Tambh2 lh msa ride... terlanggar ke, kena langgar, tersangkut, terhimpit ke menghimpit... kita juga yg tergolek...

mangj
Specialist
Specialist

Posts : 117
Join date : 15/03/2011

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mike on Mon Mar 28, 2011 9:31 pm

mangj wrote:Ye betol....
Yg terbaik cam kata Mike, amalkan defensive driving....
Tambh2 lh msa ride... terlanggar ke, kena langgar, tersangkut, terhimpit ke menghimpit... kita juga yg tergolek...

kalo kat oversea ada kursus safe ride (bukan yg masok track)..kat msia ada ke?

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  ~»areff peace~» on Wed Mar 30, 2011 10:14 am

mike wrote:
mangj wrote:Ye betol....
Yg terbaik cam kata Mike, amalkan defensive driving....
Tambh2 lh msa ride... terlanggar ke, kena langgar, tersangkut, terhimpit ke menghimpit... kita juga yg tergolek...

kalo kat oversea ada kursus safe ride (bukan yg masok track)..kat msia ada ke?

Kat mesia ada.. cuba amik lesen..
kan ada kelas safety ride.. cuma yg upgred B2 ke B full je yg tak g kelas tu..
Patutnye nak renew juga kena masuk kelas ni..
hehe..

_________________
~»Sebaik-baik manusia adalah tidak menyusahkan orang lain~»
~»Hendak berlayar ke Pulau Betong,Sambil mencuba labuhkan pukat.
Bulat air kerana pembetong,Bulat manusia kerana muafakat~»
~»Anak rusa masuk ke taman,Puas sudah orang memburu.
Kalau muda jadikan TEMAN,Yang tua jadikan GURU~»

~»areff peace~»
Sniper
Sniper

Posts : 1088
Join date : 16/03/2011
Location : TJG.KRG-DSR.UTAMA-DSR.DAMAI ~»019-3158384~»

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mike on Wed Mar 30, 2011 9:41 pm

~»areff peace~» wrote:
mike wrote:
mangj wrote:Ye betol....
Yg terbaik cam kata Mike, amalkan defensive driving....
Tambh2 lh msa ride... terlanggar ke, kena langgar, tersangkut, terhimpit ke menghimpit... kita juga yg tergolek...

kalo kat oversea ada kursus safe ride (bukan yg masok track)..kat msia ada ke?

Kat mesia ada.. cuba amik lesen..
kan ada kelas safety ride.. cuma yg upgred B2 ke B full je yg tak g kelas tu..
Patutnye nak renew juga kena masuk kelas ni..
hehe..

Ngeh?
Aku hambik B full trus dari lpas SPM xde pon klas nih?

mike
Sniper
Sniper

Posts : 199
Join date : 16/03/2011

http://www.facebook.com/utsmk

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  mangj on Fri Apr 01, 2011 10:16 am

~»areff peace~» wrote:
mike wrote:
mangj wrote:Ye betol....
Yg terbaik cam kata Mike, amalkan defensive driving....
Tambh2 lh msa ride... terlanggar ke, kena langgar, tersangkut, terhimpit ke menghimpit... kita juga yg tergolek...

kalo kat oversea ada kursus safe ride (bukan yg masok track)..kat msia ada ke?

Kat mesia ada.. cuba amik lesen..
kan ada kelas safety ride.. cuma yg upgred B2 ke B full je yg tak g kelas tu..
Patutnye nak renew juga kena masuk kelas ni..
hehe..

Ikut peraturan mmg ada... nak renew lesen L utk test Bfull kena attend klas balik..
Korang je yg nak shortcut...

mangj
Specialist
Specialist

Posts : 117
Join date : 15/03/2011

Back to top Go down

Re: Bad Habits pemandu Malaysia

Post  Sponsored content Today at 1:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum